michel phelps jo 2016

Povestea fenomenului Phelps


Michael Phelps este cel mai galonat sportiv din istoria olimpică, având nu mai puțin de 21 de medalii de aur. Regele bazinului, dar și o forță a naturii, americanul are o poveste și niște caracteristici fizice ieșite din comun, este o mașinărie de înot din cap și până în picioare.

În anul 2000, la prima ediție a Jocurilor Olimpice la care a participat, Phelps avea doar 15 ani și s-a clasat al cincilea în finala de 200m fluture. S-a aflat că suferă de ADHD, dar a reușit să se concentreze în finală.

Phelps a explodat la Atena, în 2004. Chiar dacă a pierdut finala, depășit de Ian Thorpe și Pieter van den Hoogenband, americanul s-a clasat al treilea și a câștigat alte șase medalii de aur.

A intrat în atenția presei mondiale și a publicului uimind cu anvergura uriașă a brațelor (2,08 metri) și capacitatea sa fizică dată de plămânii dubli ca volum față de cei ai unui adult obișnuit. Corpul său este făcut să alunece în apă și este propulsat de niște încheieturi mult peste media normală de mobilitate și elasticitate.

Au venit Jocurile Olimpice din 2008, la care era deja un superstar. A câștigat 8 medalii de aur.

Numai că anul 2009 l-a adus în presă cu imagini și știri despre consumul de canabis. A fost suspendat trei luni și a ratat antrenamente. A anunțat că nu mai este interesat de înot. „Nu mai voiam să aud nimic legat de apă”, a spus ulterior, descriind acele vremuri.

A revenit totuși la Londra, în 2012. A câștigat șase medalii, dar a fost învins în finala de 200m fluture de Chad le Clos.

Părea că avea să își încheie cariera, după ce în anul 2014 nu a câștigat nici o finală la Campionatele Naționale din SUA. Apoi a fost surprins la volan cu viteză peste limita legală și a fost suspendat șase luni de Federația de Înot din SUA.

Atrenorul  Bill Bowman, cel cu care colaborase atâta timp, i-a spus în față: „Michael, ai banii pe care oricine de vârsta ta îi visează, ai un statut mondial, ai timp liber – și cu toate acestea ești cea mai mizerabilă persoană pe care o cunosc”.

Se pare că acesta a fost un duș rece. Phelps a intrat la dezintoxicare pentru a scăpa de adicții. A stat într-o clinică în care nu se făcea diferența dintre cei bogați și cei săraci. Toți erau egali și locuiau în camere comune.

În 2016, a venit la Rio și a câștigat trei medalii de aur, o zestre care se poate încă mări.

Leave a Reply