romania recorduri jocuri olimpice

Top 11 curiozități despre Romania la Jocurile Olimpice


Jocurile Olimpice de Vară Rio 2016 nu au început cu medalii pentru Romania. Cu toate acestea, noi avem o istorie interesantă la Olimpiadă, din care am extras 11 lucruri interesante pe care ți le prezentăm.

1. România participă la Rio la a 21-a sa ediție a Jocurilor Olimpice de Vară dintre cele 28 de ediții organizate în istoria modernă. Țara noastră nu a venit la prima ediție, cea din 1986, participând în premieră la cea din annul 1900.

2. Romania a câștigat cele mai multe medalii ale sale la Jocurile Olimpice de Vară în cadrul probei de gimnastică, un total de 72 (25 de aur, 21 de argint și 26 de bronz). Pe locul al doilea ca sport medaliaat este canotajul cu 37  de medalii (dintre care 25 de aur), urmat de atletism cu 35, dintre care 11 de aur.

3. Sportivul roman cu cele mai multe medalii olimpice este Nadia Comăneci. La edițiile din 1976 și 1980 Nadia a câștigat 9 medalii, dintre care 5 de aur, 3 de argint și 1 de bronz. Ea este urmată la numărul de medalii de Elisabeta Lipă (canotaj) cu 8 medalii, dintre care 5 de aur, 2 de argint și 1 de bronz.

Capture

4. Singurul bărbat din Top 16 al sportivilor români cu cele mai multe medalii este Ivan Pațaichin (foto sus). El se află pe locul 4 al celor mai medaliați sportivi olimpici, cu 7 medalii dintre care 4 de aur, după Nadia Comăneci (9 medalii, 5 de aur), Elisabeta Lipă (8 medalii, 5 de aur) și Georgeta Damian (6 medalii, 5 de aur).

5. Romania are un total de 302 de medalii olimpice, 301 câștigate la Jocurile de Vară și una singură la cele de Iarnă. Cele 302 de medalii clasează România pe locul 20 în topul țărilor cu cele mai multe medalii, o ierarhie condusă de SUA cu 2.189 de medalii.

6. Romania a câștigat cele mai multe medalii în cadrul unei Olimpiade la JO 1984 Los Angeles, un total de 53, dintre care 20 de aur. A doua cea mai bună ediție a fost cea de la Sydney 2000, cu 26 de medalii, dintre care 11 de aur.

7. România a fost singura țară din blocul communist European care în 1984 nu boicotat Jocurile din SUA la îndemnul Rusiei. Gestul României a fost primit cu mare simpatie de occidental și a arătat că președintele României din cea periadă, Nicolae Ceaușescu, se opunea fără frică politicii Rusiei, atunci când el considera necesar. România a terminat pe locul 3 în clasamentul general pe medalii, la acea ediție.

Capture

8. Lia Manoliu (foto sus), Sorin Babii și Elisabeta Lipă sunt cei trei din România cu cele mai multe apariții la edițiile Jocurilor Olimpice – 6 la număr. Elisabeta Lipă a câștigat cele mai multe medalii dintre cei trei, în total 8, dintre care 5 de aur. Lia Manoliu a câțtigat trei medalii dintre care două de aur, iar Sorin Babii (tir) a adunat două medalii dintre care una de aur.

9. Lia Manoliu este, după celebra Marlene Ottey (SUA) adoua atletă care a participat la cele mai multe Jocuri Olimpice de Vară. Manoliu a adunat șase participări, față de cele șapte ale americancei.

Capture

10. Elisabeta Lipă (foto sus) este printre cei 13 sportivi olimpici din lume care au participat la cinci ediții ale Jocurilor și care au câștigat cel puțin 8 medalii. Lipă a adunat 8 medalii, dintre care 5 de aur. Topul este condus de Ole Einar Bjorndalen (sportive norvegian de biathlon) și Edoardo Mangiarotti (scrimeur Italian), fiecare cu câte 13 medalii.

11. Una dintre cele mai misterioase morți la Jocurile Olimpice a fost cea a unui român. În anul 1936, la Jocurile de la Berlin, pugilistul român Nicolae Berechet a fost eliminat în prima sa rundă la categoria cocoș. La câteva zile după meci, pe 11 august 1936, el a murit misterios, se pare în urma unei infecții sangvine sau din cauza loviturilor incasate in ring. Avea doar 21 de ani. Berechet a fost al doilea sportiv care a murit la Jocurile Olimpice.

Pariază pe Rio 2016

Leave a Reply