afc wimbledon

AFC Wimbledon – un club de succes creat de fani

AFC Wimbledon, echipa din diviziile inferioare din Anglia, are o poveste ce poate rivaliza cu cea a lui Leicester. A fost înființată în anul 2002 de un grup de fani supărați de faptul că echipa favorită, FC Wimbledon, a trebuit să plece în alt oraș.

Betano.com: Pariază aici pe fotbalul englez

Liga Profesionistă de Fotbal din Anglia, precum cea din România, nu este lipsită de decizii polemice. În urmă cu 14 ani a decis să mute echipa FC Wimbledon la peste 70 de kilometri distanță de districotul londonez Wimbledon, în orașul Milton Keynes.

Fanii echipei FC Wimbledon s-au trezit, după 113 de ani de istorie, fără echipă. Au decis să nu o urmeze la atâta distanță și au hotărât să înființeze una nouă, numită AFC Wimbledon. Protestele au fost intense la acea vreme. „Un club de fotbal este pentru o viață întreagă, nu pentru profit”, s-a scris atunci.

Dar nimeni nu i-a auzit pe cei din zona Wimbledon. Chiar dacă echipa FC Wimbledon fusese considerată un miracol în fotbalul englezesc, ajungând să joace în Premier League în anul 1986 deși în decada ’70 evolua la amatori, fanii au părăsit-o pe loc. Iar nucleul de suporteri a format AFC Wimbledon.

AFC este acronimul A Fan’s Club (Un club al fanilor). Suporterii fondatori, de vârstă mijlocie, nu aveau habar de fotbal și nici de conducerea unei asociații, în acest caz una sportivă! În imaginea de mai sus apare Ivor Heller, unul dintre co-fondatorii echipei.

Clubul a promovat încet-încet și încă o face. Din a cincea ligă a ajuns League One, a treia ligă din fotbalul englezesc.

Stiati ca..

Si in Romania exista echipe de fotbal fondate de suporteri? Acestea sunt ASC Timișoara, locul 15 în Liga a 2-a, FC Argeș 1953, SSC Farul, „Universitatea” Cluj – Liga a IV-a.

Leave a Reply