recorduri euro

Recorduri EURO 2016: goluri, jucători și echipe


Faza grupelor s-a încheiat la EURO 2016, iar la ușă bate faza finală. Pentru că uneori lucrurile nu trebuie lăsate să treacă pur și simplu, dar și pentru ca cititorii noștri să fie mai informați decât alții, vă oferim câteva date UEFA interesante la finalul grupelor din Franța.

Goluri

  • Lupta pentru titlul de golgheter este aprigă, cu 3 goluri pentru Alvaro Morata și Gareth Bale. Șapte jucători îi urmează cu câte două goluri fiecare, inclusiv Bogdan Stancu rămas acolo deși România a ieșit.
  • S-au marcat patru goluri din lovituri libere directe, un record absolut pentru un turneu european. Al patrulea gol, cel de record, a fost marcat de maghiarul Balzzs Dzsudzszk, in meciul dramatic dintre Portugalia și Ungaria (3-3).
  • Germania și Polonia nu au primit nici un gol în grupe. Acest lucru mai fusese reușit de două ori, de nemți în 1996 și de Italia în 1980.
  • Ucraina nu a marcat nici un gol în grupe, o contraperformanță atinsă doar de Turcia în 1996 și de Danemarca în 2000.
  • Cristiano Ronaldo a devenit singurul jucător din istorie care a marcat la patru ediții diferite de EURO, seria sa de goluri începând din 2004. Ronaldo a marcat și, probabil, cel mai frumos gol al turneului, atunci când a egalat Ungaria la 2 (video jos). Ronaldo are cota 7 pe Betano.com de a deveni golgheterul turneului.

Jucători

  • Zlatan Ibrahimovic nu a marcat la EURO 2016, dar cele 116 de apariții pentru Suedia și cele 62 de goluri i-au lăsat în carieră o medie de 1,87 de goluri pe meci sub tricolul echipei națioanele.
  • Magiarul Gabor Kiraly, în vârstă de 40 de ani și 74 de zile, a devenit cel mai în vârstă jucător care a jucat vreodată în cadrul unui EURO. Recordul său va fi în siguranță timp de încă patru ani.
  • Zoltan Gera (37 de ani și 62 de zile) a devenit al doilea cel mai în vârstă marcator din istoria Campionatului European, depășit doar de austriacul Ivica Vastic. Totuși, Vastic a marcat în 2008 din penalty, în timp ce Gera a înscris dintr-un voleu, ceea ce îl face cel mai în vârstă jucător care marchează din acțiune la EURO.
  • Depistat de ‘radar’ pe teren fugind cu viteza de 32,8km/h în meciul contra Elveției, francezul Kingsley Coman a devenit cel mai rapid jucător după cele 36 de meciuri din grupe. O idee despre cum fuge Coman este în clipul de mai jos, chiar dacă imaginile sunt din alt meci, din Bundesliga, din anul 2016.

Echipe

  • Înfrângerea Spaniei cu Croația a fost prima din 15 partide jucate la EURO, după un 0-1 cu Portugalia în 2004.
  • Patru dintre cele cinci debutante de la EURO s-au calificat în optimi: Islanda, Irlanda de Nord, Slovacia și Țara Galilor. Albania, cea de-a cincea debutantă, a ratat de puțin accederea în faza finală.

One Comments

  1. Pingback: Prima optime, Elveția - Polonia - Betano Blog

Leave a Reply