salarii nba

Se aruncă cu bani în NBA


Drepturile de televiziune ale campionatului nord-america de baschet, NBA, vor crește amețitor din sezonul 2016/2017. Odată cu ele se măresc și salariile jucătorilor, iar cei de calitate medie spre slabă vor câștiga comparativ cu vedetele din fotbalul european.

Bugetul mediu anual de salarii al unei echipe din NBA va fi de 94 de milioane de dolari din sezonul viitor, față de cele 70 de milioane din 2015/2016.

Suma minimă pe care o echipă va trebui să o aloce anual pentru salarii va fi de 84 de milioane de dolari. Banii nu pot rămâne, ei trebuie să fie cheltuiți.

De unde vin banii?

Salariile se vor mări și se vor plăti din creșterea valorii drepturilor de televizare. Giganții media americani care vor transmite NBA, precum ABC, ESPN și TNT, au agreat să achite suma de $24 de miliarde  din 2016/2017 și până la finalul sezonului 2024-25.

Acest lucru înseamnă în jur de 2,7 de miliarde de dolari pe sezon. Contractul anterior prevedea în jur de 1 miliard de dolari pe sezon. Suma pe următorii ani a crescut de aproape trei ori.

Pe lângă salarii, cluburile vor avea la dispoziție mai mulți bani pentru transferuri, ceea ce ar putea conduce la mutări spectaculoase sau contracte exagerate pentru unii jucători care în trecut nu ar fi meritat sume mari.

Cum se compară NBA cu fotbalul

Putem lua pentru comparație prima ligă engleză, Premier League, în care sunt cei mai mulți bani investiți, deoarece acolo sunt cele mai mari contracte legate de drepturile de televizare din fotbalul european.

Premier League va beneficia din sezonul 2016/2017 de un nou contract de vânzare a drepturilor tv, până în 2018/2019, cu o valoare totală de 6,7 miliarde de dolari (rămânem la această monedă pentru a putea compara cifrele cu cele din NBA). Pe sezon, Premier League va încasa așadar în jur de 2,2 miliarde dolari.

Este, așadar, o diferență de o jumătate de miliard de dolari pe an între NBA și Premier League, avantajul fiind de partea baschetului.

Timofey Mozgov, aproape la fel de bine plătit ca Zlatan Ibrahimovic

Capture

Timofey Mozgov, plecat din sezonul viitor la Los Angeles Lakers,  va încasa 16 milioane de dolari pe an. Rusul era rezervă la Cleveland, iar echipa din LA care îi oferă acest salariu a fost ultima din Conferința de Vest a  NBA și a doua cea mai slabă din NBA sezonul trecut.

Acest lucru înseamnă pentru Mozgov un salariu de 300.000 de dolari pe săptămână. Astfel, el primește aproape la fel de mulți bani precum cel  mai bine plătit jucător din Premier League, Zlatan Ibrahimovic. Suedezul are un salariu săptămânal de 340.000 de dolari.

Pariuri sportive: Vezi toate pariurile pe NBA

Leave a Reply