Liverpool - Everton, dezechilibru pe linie

Punctul zero al unei rivalități: “monstrul” Liverpool vs. “condamnatul” Everton în cel mai dezechilibrat Merseyside Derby din istorie

A 234-a ediție a Merseyside Derby e catalogată drept cea mai dezechilibrată a rivalității legendare dintre Liverpool și Everton, echipe ale căror stadioane (Anfield Road și Goodison Park) sunt despărțite de mai puțin de o milă. Liverpool e mare favorită a meciului (miercuri, 22:15) pentru care Betano ți-a pregătit aproape 400 de opțiuni la pariuri sportive online, iar conjunctura e cum nu se poate mai potrivită pentru Jurgen Klopp și elevii săi.

Mai întâi, contextul

Liverpool e campioana Europei, lider în Premier League cu opt puncte peste Manchester City și tocmai a dat patru jucători (Van Dijk, Mane, Salah și Alisson) în topul celor mai buni șapte în cursa pentru Balonul de Aur 2019. Cormoranii au 13 victorii și un egal în acest sezon, nu au mai pierdut pe Anfield în Premier League de mai bine de 900 de zile și, cu 40 de puncte, au 26 de lungimi peste marea rivală.

LIVERPOOL, MARE FAVORITĂ SĂ CÂȘTIGE PREMIER LEAGUE, TITLUL PE CARE-L CAUTĂ DIN 1990!

Everton traversează o perioadă de 23 de ani fără trofeu, are doar 14 puncte și cade pe loc retrogradabil dacă pierde pe Anfield, iar Southampton învinge Norwich City. Cu o singură victorie în ultimele zece deplasări, Everton a pierdut dramatic la Leicester, cu un gol al lui Iheanacho validat de VAR în prelungiri, iar portughezul Marco Silva e favorit să devină următorul manager demis în Premier League.

Merseyside Derby istoric. Niciodată o diferență atât de mare!

Mergând mai departe pe șirul logic al cifrelor, descoperim o gaură cu care rivalitatea Liverpool – Everton nu s-a mai întâlnit. Liverpool nu a pierdut niciunul dintre ultimele 19 meciuri directe (Everton a câștigat ultima dată în 2010, 2-0 pe teren propriu), iar caramelele nu au mai câștigat pe Anfield din 27 septembrie 1999 (1-0) și se pot lăuda cu doar șapte victorii în sufrageria rivalei după Al Doilea Război Mondial. Din punct de vedere al punctelor acumulate, diferența e uriașă.

În timp ce Liverpool deține Liga Campionilor, Supercupa Europei și e mare favorită să câștige Premier League, Everton nu a câștigat un trofeu de 23 de ani

În timp ce Liverpool deține Liga Campionilor, Supercupa Europei și e mare favorită să câștige Premier League, Everton nu a câștigat un trofeu de 23 de ani

Anul trecut, Liverpool (97 de puncte) a strâns cu 43 mai multe decât Everton, iar acum doi ani diferența a fost de 37 de puncte (80-43 Liverpool) la finalul campionatului. Acum, diferența din clasament e de 26 de puncte, iar cea din ultimele 38 de etape, echivalentul unui campionat de Premier League, a ajuns la 55 de puncte, cea mai mare din istoria noului format al competiției engleze! Everton nu a mai fost peste Liverpool într-un clasament al punctelor pe ultimele 38 de meciuri din martie 2016 și doar în patru dintre cele 26 de sezoane diferența a fost mai mare de 26 de puncte, atât cât este după doar 14 etape scurse din Premier League 2019/2020.

Precedentul 1994, speranța lui Everton

Liverpool nu a mai pierdut din 3 ianuarie 2019, 1-2 cu City. Au trecut 31 de meciuri, cormoranii au câștigat 26, au remizat cinci și au egalat un record al clubului care data în 1988. Atunci, culmea, Everton punea capăt unei serii de 31 de meciuri fără înfrângere! Cât de posibilă e surpriza acum? Liverpool nu a mai pierdut pe Anfield în Premier League din 23 martie 2017 și are o serie monstruoasă, de 47 de partide consecutive fără înfrângere în fața propriilor fani.

LIVERPOOL – EVERTON NU E SINGURUL DERBY AL ETAPEI A 15-A ÎN PREMIER LEAGUE. VEZI AICI COTELE BETANO

Trebuie spus că în 1994 cele două echipe se aflau în poziții oarecum asemănătoare. Everton avea o singură victorie în 14 meciuri jucate în acel sezon de Premier League, în timp ce Liverpool era pe locul al patrulea. Pentru a înțelege dedesubtul acestei rivalități, e de ajuns să spunem că Everton s-a mobilizat exemplar, a câștigat cu 2-0, iar victoria a însemnat restartul unui sezon pe care echipa albastră din orașul Liverpool l-a terminat cu triumf în Cupa Angliei.

Leave a Reply