Replay

Mbappé, Haaland și…Ansu Fati

E aproape un loc comun, zilele acestea, să vorbești sau să încerci să lași ceva scris undeva, pe Facebook sau în oricare alt loc aparținând social-media, despre aceste două mari stele ale fotbalului mondial, care sunt francezul Mbappe și norvegianul Haaland . Toată lumea face asta, ziariștilor aproape că nu le-a mai rămas decât să constate că meseria lor e o intersecție prin care trec mulți, având aceeași idee: gata cu epoca Messi-Cristiano Ronaldo, a venit cea a lui Kylian și a lui Erling. A mai rămas vreun blog, vreo postare, vreun articol tipărit în vreun ziar care să nu ne transmită asta? Probabil că nu.
Și atunci, de ce încă o revelație pe tema asta? Știți, dragi prieteni și știm, Haaland și Mbappe, Mbappe și Haaland. Dar discuția se termină aici? Sau, oare, aici abia începe?
Eu cred că de aici începe, singura certitudine în toată această poveste e că da, trăim ultimele meciuri mari cu Messi și CR 7 pe teren. Nu întâmplător niciunul dintre ei nu a mai atins măcar sferturile de finală ale Ligii Campionilor, fapt subliniat de toată lumea, care a precizat și perioada de când nu s-a mai pomenit să avem o astfel de situație în UCL: de fix 15 ani!
În schimb, ce se va întâmpla de azi înainte, ori, mă rog, de mâine, nu e la fel de sigur. Bineînțeles, nu în sensul în care francezul și cu norvegianul nu ar fi, deja, super valori, confirmate de titlurile (inclusiv cel mondial !) lui Mbappe și de golurile “monstruoase” ale lui Haaland, fotbalist care nu seamănă cu nimeni din istoria de peste o sută de ani dinaintea apariției lui. Clar, Mbappe e moștenitorul cel mai îndreptățit al lui Pele, vezi și canalul de YouTube, dar și recentul film de pe platforma Netflix. Însă Haaland nu e urmașul nimănui, cred că nu seamănă cuiva, ca realizator de “Replay”, obișnuit cu fotbaliștii de clasă ai României, pe care să-i iau ca repere, aș zice că e o combinație între forța de pătrundere a lui Cămătaru, viteza lui Lăcătuș și eficacitatea lui Răducioiu din anii de început. Un monstru, v-am spus!
Teoria mea e însă că nu vor fi doar ei doi pe firmament, așa cum au fost CR 7 și Messi. Vor domina fotbalul european, dar va mai fi cineva lîngă ei. Un timp m-am gândit la Neymar, dar el e mai aproape de Messi ca vârstă decât de Haaland, de pildă. Brazilianul mai are un an pînă la 30, iar norvegianul nu are nici 20! Nici măcar 20! Și, cu tot respectul imens față de cei doi care sunt pe final de carieră, nici Messi și nici Cristiano nu aveau la 19 ani cifrele lui Haaland, cât despre titlul mondial al lui Mbappe nu are rost să mai vorbim. Și atunci, cine? Cine are calitatea, jocul, puterea, nu în ultimul rând, echipa capabilă să-l propulseze în viitorul (stelar) apropiat și previzibil, lîngă cei doi?
Nu Jadon Sancho, nu Vinicius JR sau Rodrygo, nu Joao Felix sau Chiesa, deși italianul e FOR-MI-DA-BIL! Ci altcineva, care, accidentat fiind, de multă vreme, aproape că a fost uitat: Ansu Fati. Nu neglijați acest nume! Are doar 18 ani, joacă pentru Spania deja, deși e născut în Guineea Bissau, și aparține unei uriașe echipe, Barcelona la care au mai jucat, în istorie, Maradona, Cruijff, Ronaldo, Romario, Ronaldinho, Rivaldo, Iniesta, Xavi, Stoichkov, Hagi și…Messi. Cei mai mari ai tuturor timpurilor, alături de Pele, CR 7 și Garrincha. Așa că rețineți încă un nume când visați la un viitor cum nu a mai fost: cel al spaniolului Ansu Fati!

Marian Olaianos