Înainte de Islanda

Joi, până aproape de miezul nopții, aproape că vom ști despre ce e vorba în propoziție. Vom fi învins Islanda, atunci totul va fi bine și ne vom pregăti, toți ca unul și unul pentru toți, să-i ascundem lui Mirel Rădoi carnetul de antrenor, ca să nu și-l rupă, iar tricolorilor, ghetele, ca să nu le arunce, care pe unde va nimeri.

Pentru că așa ne-a fost vorba sau, mă rog, așa i-a fost vorba lui Rădoi, la conferința de presă de acum o lună, când și-a anunțat și plecarea de la cârma echipei naționale.
“Dacă învingem Islanda și nu învingem în Liechtenstein, atunci eu trebuie să-mi rup carnetul, iar băieții să-și arunce ghetele de fotbal!”. Hai să ajungem, prieteni, acolo, ne-am zis noi, așteptând Islanda și uite că Islanda a venit. Trei puncte, oricum ar fi ele obținute, ne vor obliga la aceste manevre prea puțin ortodoxe. Pe noi, dar mai ales pe Rădoi, unul dintre noi! Iar dacă nu va fi să fie, nimic nu va mai conta. Nici în calculele privind calificarea, nici în cuvintele noastre ori ale altora.

Deocamdată, selecționerul e însă într-un grafic care îi permite să (se) joace și cu calificarea la baraj, și cu demisia pe masă. Pe prima e aproape să o reușească, iar asupra demisiei se pare că a revenit, în buna tradiție a răzgândirii românești care se practică pe aceste meleaguri cu atât de mult succes, și nu mă refer doar la fotbal, ba dimpotrivă.

Să ne întoarcem însă la meciul cu Islanda, primul din cele patru eliminatorii pe care trebuie să le câștigăm pentru a fi la Mondiale după 24 de ani. Joi noapte vom ști nu doar dacă vom fi câștigat acest prim meci, dar cred că ne putem face o idee despre ce și cât mai însemnăm în fotbalul mare, către care vrem să ne întoarcem. Formula de joc, maniera în care ne vom exprima într-o partidă cu miză enormă, cum e cea cu acești nordici care acum un an ne-au “mâncat” calificarea la Euro 2020, felul în care această încă tânără echipă va reacționa în momentele mai grele, care nu au cum să nu apară, toate acestea ne vor edifica asupra șanselor pe care le vom avea la primăvară, când adversarii se vor alege dintre selecționatele importante și grele ale Europei, ceea ce nu e cazul în aceste zile, cu Islanda și Liechtenstein. Cu tot respectul!

Cred că vom câștiga ambele meciuri, și cu Islanda, și cu Liechtenstein. Aș îndrăzni să spun că duminică seara va fi un moment crucial pentru destinul unor mari fotbaliști care trebuie să alcătuiască și o mare echipă națională. Nu vom avea certitudinea că au reușit decât în luna martie, la anul. Atunci va fi examenul lor de absolvire, acum au de dat doar o teză. Două teze. Și o probă practică: să-i ascundă băieții carnetul lui Rădoi.