Dreptatea lui Sorin Cârțu

Cel mai important, în viață, e să ai în cine să crezi, dacă știi să crezi. Dacă vrei să crezi. La Universitatea Craiova istoria a creat atât de multe zile la limita dintre speranță și certitudine încât, odată cu performanțele, s-a dezvoltat aproape o religie, ai cărei adepți, suporterii Științei din toate timpurile, au învățat să-și recunoască valorile în timp ce acestea construiau mitologia însăși a clubului. Dar relația funcționează acolo și în sensul celălalt, marile glorii cunosc forța de propulsie a publicului unic din Bănie.
Sorin Cârțu este una dintre aceste uriașe personalități și acum ceva vreme a mărturisit că “noi suntem afectați că nu putem juca meciurile cu spectatori. Mai bine se întrerupea campionatul și să jucăm iar atunci când vor putea veni spectatorii. Bine era să le dea drumul celor vaccinați, nu să fie toată lumea pedepsită!”
Universitatea Craiova, lider în clasamentul prezenței oamenilor pe stadioane, este, evident, cea mai afectată de măsurile luate pentru stăpânirea pandemiei, valul patru în care suntem în aceste zile fiind, de departe, cel mai dificil pe care îl traversează sistemul sanitar din România, practic întreaga noastră societate. Fotbalul nu poate face abstracție de această realitate și nici nu încearcă să dezvolte o lipsă de solidaritate.
Dar Sorin Cârțu are dreptatea sa. Bineînțeles că nu se poate întrerupe campionatul, pentru că și așa nu sunt suficiente datele sale de desfășurare, iar obligațiile contractuale cu deținătorii drepturilor media trebuie respectate, ceea ce președintele știe și înțelege, cu siguranță.
Dar semnalul de avarie trebuia tras. Universitatea Craiova are altă forță cu fanii alături, așa cum sunt convins că, având 30.000 de oameni în tribune, România ar fi învins Islanda. Oamenii fac parte din fenomen, asta spune președintele Științei, sunt esențiali în construcția corectă a unei ierarhii, fotbalul s-a inventat pentru ei, iar la Craiova legătura dintre cei ce cred în ai lor și cei ce apără culorile alb-albastre este una generatoare de povești cum nicăieri nu mai sunt.
E 12 noiembrie și e ziua lui Sorin Cârțu, il genio indimenticable. Luați cuvintele lui ca pe fentele lui, ca pe golurile lui, toate au fost dedicații pentru cei din tribună, în care el credea, și care credeau și cred în el. La mulți ani geniului!
Uite că Universitatea Craiova își poate permite și o astfel de urare. Pentru că are trecut, are prezent și are viitor, și pentru că toate acestea trebuia să poarte un nume, un singur nume, vorba altui geniu oltean, Marin Sorescu, i s-a spus Sorin Cârțu!
Da, cel mai important, în viața asta e să ai în cine să crezi! Așa e la Craiova. Toți pentru unul și unul pentru toți.