Liverpool – AC Milan, reeditarea finalei istorice din 2005 de la Istanbul

Grupa B din Liga Campionilor este probabil cea mai puternică din acest sezon, dacă luăm în considerare numele uriașe care sunt în componența sa. Liverpool, AC Milan, Atletico Madrid și FC Porto alcătuiesc grupa în care orice clasament final este posibil.

Betano: să câștige grupa – Liverpool – 2.10, Atletico Madrid – 3.00, AC Milan – 5.50, FC Porto – 9.00 

Duelul din această seară dintre Liverpool și AC Milan este probabil cea mai așteptată partidă din această grupă. Cei 2 giganți s-au întâlnit ultima oară în finala sezonului 2006-2007 de la Atena, atunci cand AC Milan s-a impus la limită, scor 2-1.

Istanbul 2005

Toată lumea însă, își aduce aminte de finala Ligii din sezonul 2004-2005, finală care a intrat în istoria fotbalului. Milan și Liverpool se întâlneau atunci, la Istanbul, în prima lor confruntare directă din istorie. Puțină lume se aștepta la povestea incredibilă ce avea să urmeze. Italienii au deschis repede scorul, în minutul 1, prin Paolo Maldini, căpitanul milanez înscriind cel mai rapid gol din istoria finalelor de Ligă. Cu puțin timp înainte de pauză, în minutele 39 și 44, atacantul argentinian Hernan Crespo reușea o dublă care părea că a îngropat aproape în totalitate, șansele cormoranilor de a reveni în joc.

În actul secund, la 10 minute după fluierul de start, căpitanul și legenda cormoranilor, Steven Gerrard dădea semnalul unei răbufniri de orgoliu, prin golul înscris în poarta lui Dida cu o lovitura de cap impecabilă. Doar 2 minute mai târziu, internaționalul ceh, Vladimir Smicer reușea și el să-l învingă pe portarul brazilian al milanezilor cu un șut plasat perfect. Se făcuse 3-2 și lucrurile deveneau complicate pentru formația pregătită de Carlo Ancelotti, care părea să fie o cu totul altă echipă față de prima repriză. Peste alte 4 minute, la o incursiune în careu a căpitanului Gerrard, acesta a fost faultat de Gennaro Gattuso, obținând un penalty care avea să aducă golul egalizator, marcat de spaniolul Xabi Alonso.

La loteria penalty-urilor, dansul celebru de pe linia porții al portarului polonez Jerzy Dudek, i-a încurcat pe Serginho, Pirlo și Shevchenko, și le-a adus cormoranilor un trofeu pe care nu-l mai câștigaseră din 1984.  A fost o seară istorică, iar Liverpool a reușit atunci să cucerească o planetă întreagă grație spiritului de luptă pe care formația pregătită de tehnicianul spaniol Rafa Benitez l-a arătat.

 

16 ani mai târziu…

Liverpool pleacă din postura de favorită clară în duelul de pe Anfield Road. Cormoranii au un început bun de campionat, ocupând prima poziție în clasamentul din Premier League, la egalitate de puncte cu Manchester United, Chelsea și rivala din oraș, Everton. Formația lui Jurgen Klopp a reușit o victorie importantă în ultima etapă din Anglia, 0-3 pe terenul lui Leeds United, 3 puncte care le asigură cormoranilor un moral pozitiv pentru partida din Liga Campionilor. În partida de diseară, Klopp nu se va putea baza pe atacantul brazilian Roberto Firmino, ținut pe bară de o accidentare la coapsă.

Revenită în grupele Ligii dupa 7 ani de absență, timp în care Liverpool a mai câștigat un trofeu continental, AC Milan are și ea un start perfect de stagiune, cu 3 victorii în 3 etape. Stefano Pioli va merge în Anglia fără Zlatan Ibrahimovic, care va rata duelul cu cormoranii din cauza unei accidentări la tendonul lui Ahile. În ultima rundă din Italia, Diavolul Milanez s-a impus pe teren propriu în fața celor de la Lazio, scor 2-0, grație golurilor lui Rafael Leao și Ibrahimovic. Așadar, și milanezii au motive să spere la un rezultat bun pe Anfield Road după meciurile bune din campionat.

Betano: Liverpool – 1.47  Egalitate – 5.13  AC Milan – 7.88