Farul speranței – Editorial

După ce a fost, timp de mai multe etape, lider în campionat, Farul Constanța a pierdut primul meci din sezon, 3-4 la Turnu Severin, cu Universitatea Craiova, dar partida merită o discuție mai amplă. Și asta nu neapărat pentru că Farul a avut 1-0 din minutul 2 și 3-1 în minutul 44, ci pentru că finalul acestei dispute memorabile a avut darul de a ne obliga la niște concluzii. Punctul de plecare al acestora fiind același, valabil și pentru echipa lui Mirel Rădoi, și pentru cea condusă de Gică Hagi. Un meci cu șapte goluri, de departe cel mai frumos din acest sezon, de până acum, nici nu putea să nu lase loc pentru niște lecții de fotbal, dacă nu cumva, chiar de viață.

Eu însă vreau să mă opresc aici doar la ceea ce s-a întâmplat la Farul, pentru că, în ciuda înfrângerii, repet, prima din campionat, constănțenii au jucat frumos, spectaculos, au marcat goluri cu niște execuții rare, și mă refer aici la cele ale lui Gabi Torje, dar au pierdut, aproape inexplicabil, pe o mare greșeală de portar.
Sigur, și asta face parte din fotbal, sunt de acord. Iar o înfrângere tot ar fi venit, până la urmă. Faptul că ea a s-a petrecut în al treilea meci disputat în opt zile, chiar cu echipele clasate pe podium în ultimii (mulți) ani, spune ceva despre capacitatea Farului de a juca de la egal la egal cu acestea. A învins campioana, pe CFR Cluj, cu 3-1, chiar în Gruia, revenind de la 0-1. A învins apoi, după patru zile, și vicecampioana, pe FCSB, la Ovidiu, cu același scor, 3-1. După alte patru zile, a avut 3-1 cu Universitatea Craiova, în minutul 44 al meciului de la Turnu Severin, cum spuneam. De data aceasta, fără Alibec, un jucător determinant, dar genialul Gică Hagi nu a invocat această absență, punând echipa în prim plan, iar Gică știe ce spune când vorbește de spiritul de echipă. Nici măcar oboseala, inerentă, acestui ritm cu astfel de adversari, doi dintre ei calificați în grupele Conference League, iar Craiova, pierzând la penalty-uri, în play off-ul competiției prezența în grupe, nici asta nu a fost prezentată ca o scuză. Pentru că Hagi privește înainte și oferă speranță.

Dovada? Faptul că, împotriva Universității a terminat, forțând egalarea, având în teren pe Dan Sârbu, 19 ani, Enes Sali, 16 ani, Louis Munteanu, 20 de ani, Luca Andronache, 19 ani, Sebastian Borza, 16 ani. Alexi Pitu, la 20 de ani și el, e deja un veteran!
Iar în minutul 90+3, Lazar, portarul Științei, a scos uluitor reluarea lui Louis Munteanu!
Ar fi fost 4-4! Dar, dincolo de rezultat, ar fi venit o altă felie de încredere și de viață.

Care, de fapt, a și venit, prin prezența acestor nume. Farul are nu doar viitor și speranță, ci și valori. Ci și valoare! Marca Hagi, marcă înregistrată. Titlul se joacă!