Cel mai iubit dintre pământeni – Editorial

A venit Mirel Rădoi la Craiova și Oltenia toată s-a așezat pe prispă, a început să bea la tutun și să se gândească, să se gândească și să bea la tutun. Și iar să se gândească!
În anul centenarului celui mai mare prozator român, oltenii, care s-au recunoscut în “Moromeții” dintotdeauna, nu puteau ieși dintr-un univers care e al lor înaintea tuturor.

În această lume, mai degrabă a reflexivului Marin Preda decât a ironicului Marin Sorescu a ajuns sau, mă rog, s-a întors Rădoi, un foarte mare jucător acum 15 ani, cam așa, dar un antrenor care nu e încă la fel de mare. Dar va fi? Acest 4-3 cu Farul lui Hagi ne obligă să scriem, dar, mai ales, să credem că da. Va fi! Sau deja este? Și nu, nu neapărat un rezultat, fie el și fulminant, ne poate determina să spunem asta, ci maniera de joc, o marcă înregistrată a unui antrenor curajos, ofensiv, și extrem de inteligent.
Oltenia se gândește la asta. Sudul României are această povară a căutării înțelesului acolo unde acesta pare limpede, că de aia e înțeles, ce Dumnezeu!

La olteni e cu atât mai complicat cu cât pare clar. Credeți-mă pe cuvânt!
Universitatea Craiova a renunțat la un bun antrenor, la un foarte bun antrenor, pentru că Gyussy Balint, un om învățat să muncească, nu a dovedit că are căile de identitate cu locul. Oltenia caută, uneori, și astfel de căi, iar acesta este un studiu și pentru noi, altfel de ce am fi făcut o asemenea acoladă în care să prindem și Poiana lui Iocan, și pe Marin Preda, așadar, și pe Marin Sorescu, cu Liliecii lui, dar și pe Rădoi, cu băieții săi. 

Și încă pe cineva. E vorba de Sorin Cârțu, omul deplin al fotbalului craiovean. Genial, absolut genial ca jucător, excepțional ca antrenor, impresionant ca președinte al Universității, căreia îi apără identitatea despre care am amintit, pregătind pașii pentru mâine. Sorin Cârțu a fost cel mai iubit dintre pământeni, ca jucător, ca toți ceilalți care alcătuiau Craiova Maxima. De ani buni, e cel mai lucid dintre olteni. Ironic, înțelept, ca Moromete, știe că trebuie păstrată identitatea, “pământul rămas întreg, Nilă, pământul rămas întreg, Paraschive, acolo e averea voastră!”, iar pașii lui sunt toți în direcția asta.

Mirel Rădoi este un astfel de pas. Înainte de a fi un antrenor de clasă, el este, de mult, un oltean care a dovedit. Sorin Cârțu îl așteaptă, a și declarat, să-i calce, cât mai repede pe urme, și el, Mirel, să fie antrenorul care aduce următorul titlu pentru Universitatea.
Iar Sorin Cârțu îi va oferi, la rândul său, alt titlu, și anume acela de “cel mai iubit dintre pământeni”! Sorin îl are de o viață, iar, dacă reușește, Mirel îl va avea pe viață.