Țările rămase în competițiile europene (INFOGRAFIC)

Cupele europene au ajuns în faza semifinalelor, iar echipele rămase în cele trei competiții mai au de făcut un singur pas spre marile finale. La mijlocul acestei săptămâni sunt programate manșele tur în semifinalele Ligii Campionilor, Ligii Europa și Conference League, meciuri care nu lipsesc din oferta Betano.

Italia și Germania sunt cele două țări care au parte de cea mai bogată reprezentare în acest punct al sezonului. Fiecare propune câte trei formații în semifinalele cupelor europene, iar acest lucru se vede cu ochiul liber și în clasamentul coeficienților UEFA.

Pe primul loc se află Italia cu un coeficient de 19.428, în timp ce Germania urmează pe locul secund cu 17.928, la aproape jumătate de punct în fața Angliei, care a pierdut nu mai puțin de patru echipe în faza sferturilor de finală.

Primele două clasate în ierarhia coeficienților la finalul sezonului actual obțin drept bonus dreptul de a înscrie și o a cincea echipă în viitoarea ediție a Ligii Campionilor, una care se va desfășura după un sistem competițional nou, cu 36 de formații la start și o singură grupă, cu opt meciuri pentru fiecare echipă în parte.

Rămasă doar cu Aston Villa în Europa, e greu de crezut că Anglia va putea recupera diferența care o separă de Germania, națiune cu trei nume grele în competițiile europene: Bayern Munchen, Bayer Leverkusen și Borussia Dortmund.

Teoretic am putea avea chiar o finală sută la sută germană, între Bayern Munchen și Borussia Dortmund, echipe aflate pe părți diferite de tablou.

Ambele formații germane din Liga Campionilor pornesc cu șansa a doua în disputele cu Real Madrid, respectiv Paris Saint-Germain, potrivit cotelor oferite pentru calificarea în finală.

Fără echipă în Liga Campionilor, Italia compensează cu două formații calificate în semifinalele Ligii Europa și o altă formație în careul de ași din Conference League.

La fel de bine am putea avea și o finală sută la sută italiană în Liga Europa, dacă AS Roma va trece de Leverkusen, noua campioană din Bundesliga, iar Atalanta se va impune în dubla cu Olympique Marseille.

Italia se află în cursa pentru a trimite chiar șase formații în ediția viitoare a Ligii Campionilor, dacă Roma sau Atalanta triumfă în Liga Europa. În plus, prin jocul rezultatelor, fotbalul italian ar putea stabili un record de participare în ediția viitoare a cupelor europene, cu nu mai puțin de zece echipe la start.

Pe locul patru în ierarhia coeficienților acestui sezon, Franța este încă reprezentată de două echipe în semifinale: Paris Saint-Germain în Liga Campionilor și Olympique Marseille în Liga Europa.

Astfel, cel puțin teoretic, există o posibilitate ca la Supercupa Europei din luna august să se vorbească franceza de ambele părți ale terenului.

Anglia, Spania, Grecia și Belgia propun fiecare câte o echipă în semifinalele cupelor europene.

Dacă Real Madrid ține steagul sus pentru fotbalul iberic, fiind cotată în acest moment ca favorită la câștigarea unui nou trofeu în Liga Campionilor, din partea fotbalului englez a mai rămas doar Aston Villa.

Echipa din Birmingham, revelația sezonului actual în Premier League, are prima șansă în dubla cu Olympiakos Pireu pentru calificarea în finala Conference League.

La fel cum și Fiorentina pornește ca favorită în confruntarea cu formația belgiană Club Brugge.

Echipa elenă Olympiakos Pireu este singura formație din estul Europei ajunsă sezonul acesta în semifinalele unei competiții europene, restul echipelor provenind din cele cinci campionate de top, cu excepția ”intrușilor” de la Club Brugge, echipă care a adus cele mai multe puncte Belgiei pentru locul șase în ierarhia coeficienților din acest sezon.