articolul saptamanii sustinut de betano

„Refuz să mă gândesc că cel mai bine pentru Dinamo ar fi să înceapă totul de la zero”

Danciu-gol a fost genul de atacant pe care-l caută toți, dar îl găsesc foarte puțini. Deseori spui: „caut un atacant gen Dănciulescu care să marcheze sigur 10 goluri/sezon.”

Deși este un mare dinamovist, am câștigat împreună titlul în ’98 la Steaua. Era o plăcere și o provocare permanentă pentru mine, ca servant la mijlocul terenului, să-i ofer cele mai utile pase prin demarcările sale de excepție. Valoarea, eficacitatea și constanța în performanță au mers braț la braț în cariera lui Ionel Dănciulescu.

 

Ești omul recordurilor în Liga 1, deși ai jucat și în străinătate. Ai câștigat tot ce ai visat în copilărie, când ai început fotbalul?
Așa este. Jucând foarte mult ìn România am câștigat cam tot ce era posibil: Campionatul, Cupa, titlul de golgheter, jucătorul anului…E mai mult decât mi-aș fi imaginat atunci când am început fotbalul. Chiar dacă am jucat puțin în străinătate, am reușit ìn fiecare sezon să fiu marcatorul echipei, cel puțin.

 

Care a fost fotbalistul tău model în adolescență?
Fără îndoială, George Weah a fost atacantul meu preferat. Deși nu ne asemănăm ca stil de joc, a fost favoritul meu. Un jucător extraordinar, de excepție.

 

Cum ai găsit fotbalul chinez în experiența ta asiatică?
A fost o experiență interesantă, total diferită de Europa. Nu a fost ușor la început: diferențele de cultură, civilizație sau fus orar sunt evidente…dar o țară care mi-a plăcut foarte mult. Dacă nu aveam contract doar pe un an, aș mai fi jucat acolo. Dar gândește-te ce este acum, la ce nivel valoric și al investițiilor au ajuns!

 

Îți pare rau că n-ai ajuns mai devreme în fotbalul spaniol? Deși ai ajuns după 30 ani, ai menținut eficacitatea ridicată, marcând 10/goluri la Hercules.
Așa a fost să fie, dar pentru mine este incontestabil țara cea mai potrivită pentru dezvoltarea fotbalistică a unui jucător român. Și, desigur, de a trăi acolo. Am o senzație plăcută permanentă atunci când întâlnesc, separat, suporteri steliști sau rapidiști, să-i fac să se simtă speciali.

 

Ai aceeași provocare cu cei dinamoviști și steliști, ținând cont de cariera ta?
Este clar, când ești salutat de suporteri, înseamnă că ești apreciat pentru tot ce ai făcut pe terenul de fotbal. Și este măgulitor să fi jucat cu succes la două rivale. Este o mândrie și o onoare.

 

Care este top 5 atacanți all time după opinia ta?
😚 1.Leo Messi
Cristiano Ronaldo
Pele
Marco van Basten
Gerd Müller.

 

Te-ai născut într-o generație de excepție la echipa națională. Realizezi câte convocări adunai acum?
E adevărat, au fost puține convocări, așa a fost să fie. Dar eu sunt mulțumit de toată cariera mea. Pentru ceea ce am realizat vorbesc cifrele, trofeele, numeroasele goluri marcate. Dar știi cum se spune, e loc de mai bine, puteam ține mai multe selecții și la națională (8 selecții).

 

Intenționezi să-ți continui cariera în managementul sportiv?
Din păcate, acum primează gradul de rudenie, interesul personal al multora, de aceea fotbalul nu progresează la noi. Suntem într-un permanent regres. Dacă ai o opinie, spui lucrurilor pe nume, nu e bine. Sunt conducători care vor sa spui doar ce vor ei să audă. Eu nu sunt tipul acela de om și dacă nu găsesc un proiect serios, pot sta și acasă fără probleme.

 

Ai vreo explicație de ce nu mai reușesc fotbaliștii români în campionatele importante?
Cred că mentalitatea românească este deficitară. Unii dintre fotbaliști ajung într-o postură favorabilă și sunt puțini care știu să gestioneze asemenea situație. Nu suntem obișnuiți cu munca, cu faptul că-n străinătate nu ai niciun sprijin. Ești doar tu și valoarea ta. Mulți dintre noi clacăm atunci când este greu și, specific românesc, este să găsim scuze în altă parte, nu la noi.

 

Crezi că poate fi o cale sănătoasă pentru Dinamo să reînceapă totul de la zero împreună cu suporterii și, odată cu finalizarea stadionului, să revină mai puternici în Liga 1?
La Dinamo este o situație dramatică la care nu mă așteptam să ajungem. Încerc mereu să fiu optimist și să cred că va exista o soluție salvatoare pentru redresarea echipei. Cu toate acestea, fără o infuzie de capital consistentă, nu este vizibilă o soluție, ținând cont la ce fond de salarii s-a ajuns din vară. E nevoie urgentă de un stadion nou. Pentru a crea o emulație în rândul suporterilor, sponsorilor, acționarilor. Refuz să mă gândesc în acest moment că, pentru Dinamo, cel mai bine ar fi să reînceapă totul de la zero. Sper să existe și altă cale de salvare.

 

Danciu-gol, ce-mi recomanzi în activitatea mea de la Academia de perfecționare fotbalistică?
Pasiune, multă pasiune, înțelegere, tact și multă dragoste pentru joc și pentru copii. Mă gândesc și eu serios la ceea ce faci tu. Felicitări pentru tot!

Și eu te felicit pentru cariera ta de excepție și pentru modelul creat!