arbitraj video fotbal

Noua Eră în fotbal? FIFA apelează în premieră la arbitraj video

Arbitrajul video a fost cerut insistent din partea suporterilor sau oamenilor de fotbal, din cauza greșelilor multiple comise de „fluierași”. Acesta începe să fie introdus în competițiile oficiale ale FIFA și este o chestiune de timp până va deveni un standard și sub egida UEFA.

Betano.com: Cine va câștiga Cupa Mondială 2018?

Prima competiție FIFA în care s-a folosit arbitrajul video este Cupa Mondială a Cluburilor 2016, care are loc în Japonia, între 8 și 18 decembrie. Unul dintre oamenii implicați în proiect este fostul mare fotbalist olandez Marco van Basten, actualmente Coordonator al Departamentului de Dezvoltare Tehnică din cadrul FIFA.

Cum funcționează arbitrajul video?

Van Basten a explicat modul în care arbitrajul video funcționează. Conform spuselor sale, niște artitri asistenți vor sta permanent într-o cameră specială, având acces la toate camerele de televiziune disponibile în cadrul tranmisiunii tv a unui meci.

Dacă există faze litigioase precum penaltyuri, neclarități la marcarea golurilor sau la acordarea unui cartonaș roșu, se va putea apela la arbitrii asistenți aflați în camera specială.

Aceștia studiază cele mai bune imagini disponibile și transmit ceea ce au văzut către arbitrul de centru, cu care se află într-o comunicare directă. Arbitrul de centru va lua, ca de obicei, decizia finală.

Arbitrajul video este folosit cu succes în NBA, dar și în rugby.

Leave a Reply