Verstappen atacă victoria în Templul Vitezei și stabilirea unui nou record de victorii consecutive. Cote generoase pe Betano în cursa de la Monza

Marele Circ al Formulei 1 a ajuns la finalul acestei săptămâni la Monza pentru Marele Premiu al Italiei, unde olandezul Max Verstappen, liderul autoritar al campionatului este principal favorit la obținerea unui nou succes. Pe Betano, campionul mondial din Olanda are prima șansă la victorie pe cel mai de viteză traseu din întregul calendar.

În urmă cu un an, Verstappen obținea victoria cursa de la Monza chiar în fața favoritului tifosilor, monegascul Charles Leclerc de la Ferrari, podiumul fiind completat de britanicul George Russell de la Mercedes.

Verstappen are ocazia stabilirii unui nou record de victorii consecutive în Formula 1, dacă se va impune și în cursa italiană. Olandezul l-a egalat pe Sebastian Vettel după succesul din cursa de casă, la Zandvoort, fiecare având câte nouă victorii consecutive într-un sezon.

Anul acesta este foarte puțin probabil ca Scuderia de la Maranello să emită vreo pretenție la victorie. Charles Leclerc are cota 19.00, pe Betano, pentru un succes la Monza, în timp colegul de echipă, spaniolul Carlos Sainz, este cotat chiar mai slab de atât, cu o cotă de 28.00 pentru victorie.

Lucrurile se mai îndulcesc pentru fanii Ferrari când vine vorba de o eventuală clasare pe podium la Monza. Leclerc are o cotă de 2.32 pentru a prinde un loc în primii trei la finalul cursei. A mai făcut-o de trei ori în actualul sezon, la Balu, Spielberg și ultima oară la Spa-Francorchamps.

Monza – Templul Vitezei în Marele Circ

Va fi pentru a 73-a oară din 74 de ocazii când Marele Premiu al Italiei va avea loc la Monza, un loc de referință pentru istoria Formulei 1. Excepție a făcut anul 1980, când Grand Prix-ul italian s-a ținut la Imola.

Lewis Hamilton, pilot care tocmai și-a prelungit contractul cu Mercedes, și Michael Schumacher au cele mai multe victorii obținute la Monza, câte cinci pentru fiecare.

Hamilton a câștigat pentru McLaren în 2012, respectiv la volanul monoposturilor Mercedes, în 2014, 2015, 2017 și 2018. Britanicul de șapte ori campion mondial este pilotul cu cele mai multe plecări din pole position la Monza (7).

Alți patru piloți care încă pilotează în Formula 1 au victorii la Monza. Este vorba de veteranul Fernando Alonso (2007 cu McLaren și 2010 cu Ferrari), Charles Leclerc pentru Ferrari (2019), Pierre Gasly pentru AlphaTauri (2020) și, evident, Max Verstappen pentru Red Bull Racing (2022).

Ar mai fi fost Daniel Ricciardo, cu victorie pentru McLaren (2021), dar australianul ratează cursa din acest an din cauza unei accidentări în antrenamentele Grand Prix-ului Olandei.

Ferrari, regină la Monza

Scuderia de la Maranello are cele mai multe victorii pe pista de la Monza (19), ultimul succes datând din 2019.

Urmează McLaren cu 11 succese și Mercedes cu 9 victorii, ultima dată constructorul german impunându-se în urmă cu cinci ani.