Giro d´Italia 2018: favoriții

Il Giro, Turul Italiei, începe azi ediția cu numărul 101. Startul va fi la Ierusalim iar finalul lângă Vatican, la Roma, pe 27 mai. Trei săptămâni de chin pentru 176 cicliști ce vor încerca să străbată peste 3500 de kilometri. Chris Froome e marele favorit și poate scrie istorie, câștigând al treilea mare tur consecutiv. 21 rutieri sunt cotați de Betano cu șanse la tricoul roz!

 

Chris Froome (Sky) – 2.50 să câștige Il Giro

Englezul născut în Kenya are, din nou, cea mai puternică echipă alături de el și toate șansele să devină al șaptelea ciclist din istorie care câștigă toate cele trei mari tururi. După ce a cucerit Franța și Spania anul trecut, victoria din Italia îl poate face primul care obține victoriile în tururi consecutive după Bernard Hinault, în 1982-83. Froome e de câteva luni în centrul unui scandal de dopaj, din cauza unui medicament pentru astm, iar verdictul încă nu a fost dat. Sky a anunțat, însă, ca a primit asigurări de la federația internațională că în cazul unei suspendări nu i se va anula victoria din Giro dacă toate testele din această perioadă vor fi negative. Pentru Froome vin în Italia mai mulți cățărători de top, cu șanse la top 10: Wout Poels, David De La Cruz, Sergio Henao sau Kenny Elissonde. Împotriva lui poate fi ghinionul proverbial al lui Sky în Il Giro. Echipa are doar o clasare pe podium (Uran, 2013), aproape toate aventurile lor în Italia sfârșindu-se cu accidentări sau căzături ale liderilor.

Tom Dumoulin (Sunweb) – 2.80

Cel mai bun contratimpist al lumii vine să își apere tricoul de anul trecut. Dumoulin a câștigat în 2017 în fața unor adversari precum Quintana, Nibali, Pinot sau Zakarin – toți mai buni pe munte și cu echipe mai puternice – mulțumită calităților lui de contratimp. Anul acesta vor fi doar 45 kilometri individuali iar Froome, principalul adversar, se apropie de nivelul lui în aceste etape. Duelul dintre ei se anunță cel mai interesant nu numai în Turul Italiei, ci și în următorii ani în ciclism. Dumoulin are coechipieri mai buni decât acum un an și toată lumea din Sunweb spune că nivelul lui actual mult mai ridicat față de cel din 2017.

Cine câștigă Turul Italiei? Pariază pe Betano!

 

Miguel Angel Lopez (Astana) – 6.00

Astana are din nou așteptări de la Turul Italiei după ce anul trecut a adus o echipă fără lideri veritabili. Miguel Angel Lopez a demonstrat anul trecut că se poate bate cu cei mai buni, terminând pe 8 în Turul Spaniei deși pornise ca un „locotenent” al lui Fabio Aru. Columbianul de 24 ani e cel mai puternic pe munți dintre favoriți și are coechipieri care pot ține pasul cu Sky.

Thibaut Pinot (FDJ) – 7.00

Anunțat drept viitorul ciclismului francez, a ajuns la 27 ani fără vreun mare tur în palmares. Pinot pare că s-a maturizat și poate fi pregătit să se lupte cu șanse reale pentru Il Giro, bazat pe calitățile lui de cățărare și contratimp. Anul trecut a terminat al patrulea, cel mai bun rezultat de după locul 3 din Turul Franței în 2013. Marele semn de întrebare rămâne la coborâri. Dacă poate rămâne pe biciletă și când pedalează în josul muntelui, Pinot va fi o forță în Giro d´Italia.

Fabio Aru (UAE Team Emirates) – 10.00

Aru e unul dintre cei trei cicliști prezenți în Giro cu un mare tur deja câștigat (Spania, 2015), alături de Froome și Dumoulin. Italianul a plecat după 5 ani de la Astana, cu care a avut un loc 3 și un loc 2 în țara natală. Anul acesta nu mai are aceeași susținere, coechipierii de la UAE fiind sub nivelul cu care era obișnuit, iar forma dinaintea turului nu a convins.

 

Diferențele sunt mari, pe hârtie, între primii Froome/Dumoulin și următorii trei favoriți, la fel și mai departe. După top 5 vin mai mulți rutieri ce ar putea câștiga turul doar prin circumstanțe foarte favorabile dar numai prin ghinion ar rata primele 10 locuri. Printre ei: Domenico Pozzovivo (Bahrain-Merida, 30 să câștige Il Giro) Esteban Chaves (Mitchelton-Scott, 30), Simon Yates (Mitchelton-Scott, 40), George Bennett (Lotto-Jumbo, 65), Michael Woods (Cannondale, 65), Rohan Dennis (BMC, 80), Wouter Poels (Sky, 80) sau Davide Formolo (Bora, 80)

Leave a Reply