Daniil Medvedev, rusul care a uimit America

Daniil Sergeyevich Medvedev are 23 de ani, vine din Moscova, iar în ultimele săptămâni a trăit din plin visul nord-american. Campion la Cincinnati, turneu de Masters 1000, finalist la Washington și Montreal, l-a învins pe Novak Djokovic, a câștigat primul mare trofeu al carierei, iar începând de luni s-a cocoțat pe locul cinci al ierarhiei mondiale. E marele pericol pentru generația lui Federer, Nadal și Djokovic, dar și un personaj interesant, aparte, atât pe teren cât și în afara lui.

Cote la pariuri sportive online pentru US Open: Daniil Medvedev, al cincilea favorit

Povestea lui Daniil, care face parte dintr-o generație frumoasă de tineri jucători ruși, alături de Karen Khachanov și Andrey Rublev, a început cu adevărat în 2015, în Moscova natală, când a jucat primul meci pe tabloul principal al unui turneu ATP la dublu, alături de compatriotul Aslan Karatsev. Patru ani mai târziu, a parcurs un drum lin, constant, iar în luna august a anului 2019 a luat efectiv cu asalt clasamentul mondial și a început lupta cu recordurile.

Cincinnati 2019, semnătura puternică a pasionatului de dulciuri și FIFA

Triumfător la Sydney, în 2018, Daniil a “explodat” în 2019, an în care a jucat șase finale. A pierdut la Brisbane (cu Nishikori), Barcelona (cu Thiem), Washington (cu Kyrgios) și Μοntreal (cu Nadal), dar a triumfat la Sofia și, cel mai important, la Cincinnati, unde l-a învins pe Djokovic în semifinale, de la 0-1 la seturi, și pe David Goffin în finală. A fost 7-6, 6-4 în ultimul act, iar după ultimul punct abia dacă și-a mișcat vreun mușchi: “Sincer, am fost atât de istovit pe toată durata meciului… De la 5-3 am început să simt crampe peste tot. Am încercat să nu arăt. Când am reușit ultimul punct, primul gând a fost: “Wow, s-a terminat”. Aveam zero forță pentru a mai face ceva”, a spus Daniil, în momentul în care s-a văzut cu trofeul în brațe.

US Open 2019: Pariuri speciale pregătite de Betano

Un jucător complet atipic, care servește foarte puternic, nu greșește și vine la fiecare meci cu o tactică excepțional gândită, Daniil a ajuns la 44 de victorii în 2019, pe locul 5 ATP, și conduce clasamentul succeselor în acest an. Cum reușește? E foarte calm pe teren, variază aproape de extrem, servește foarte puternic și e capabil să facă rapid trecerea din defensivă în atac. În afara terenului, calmul Daniil e un alt om. Adoră dulciurile, jeleurile, croissant-urile franțuzești (s-a mutat de tânăr în Franța, locuiește la Monte Carlo și e antrenat din 2014 de francezul Gilles Cervara) și joacă FIFA. Își cunoaște miciile vicii, nu le ascunde, ba chiar vorbește deschis despre ele: “Sunt înnebunit după FIFA, dar sunt conștient de acest viciu, așa că nu iau PlayStation-ul cu mine la turnee. E incompatibil să te joci și să ai rezultate bune, dar când sunt acasă mă răsfăț”, mai spune Daniil, pe care David Goffin îl descrie sincer: “E supersolid, nu greșește. E ca și cum ai juca împotriva unui zid”.

Momentele în care și-a pierdut controlul

Înainte să devină marea senzație a tenisului mondial, Daniil a trecut prin două momente controversate. La Wimbledon 2017, în setul decisiv al meciului cu Ruben Bemelmans, a aruncat cu monede în arbitrul de scaun sugerând că acesta l-ar fi avantajat pe belgian. A fost amendat cu 15.000 de euro, dar și-a recunoscut greșeala și și-a promis că nu va mai avea asemenea derapaje. Cu un an mai devreme, într-un challenger jucat la Savannah, i-a spus arbitrului de linie că “probabil Donald Young (n. red – adversarul său) e amicul tău, pentru că amândoi sunteți negri” și a fost descalificat și amendat. Și-a acceptat din nou greșeala, a pus capul în pământ, iar la trei ani distanță se află în vârful unei cariere care se anunță strălucitoare.

La US Open 2019, ultimul Mare Șlem al anului, Medvedev e în coasta lui Federer, Djokovic și Nadal și atacă competiția după ce în august a jucat 18 meciuri în 20 de zile. Oboseala își spune cuvântul, dar moscovitul care a uimit SUA speră că va fi gata de acțiune: “Vreau să stau în pat și să urmăresc seriale toată ziua. Sper să fiu odihnit la US Open”, declară Danil, care s-a căsătorit cu Daria Medvedeva, expert în comunicare și fotograf care are grijă de conturile sale de pe rețelele de socializare.

Leave a Reply