Încleștarea titanilor: Noua Zeelandă contra Africa de Sud în finala Cupei Mondială

Mult râvnitul trofeu Webb Ellis care răsplătește campioana mondială din rugby va fi pus în joc, sâmbătă, de la ora 22:00, între Noua Zeelandă și Africa de Sud, cele două mari puteri din emisfera sudică a sportului cu balonul oval care împreună au câștigat șase din cele nouă finale din istoria Cupei Mondiale. Cine câștigă meciul de pe Stade de France ajunge la patru titluri mondiale (record).

Pe Betano, Noua Zeelandă este favorită la câștigarea finalei, cu o cota de 1.70, în timp ce Africa de Sud are cota 2.22 pentru obținerea celui de-al doilea titlu mondial consecutiv.

O singură echipă a reușit dubla în istoria Cupei Mondiale și aceasta este Noua Zeelandă, echipă care a triumfat la edițiile din 2011 și 2015.

A doua finală All Blacks vs. Springboks

Pentru a doua oară în istoria de zece ediții a Cupei Mondiale finala va fi disputată între Noua Zeelandă și Africa de Sud.

La precedentul duel cu trofeul Webb Ellis pe masă, în 1995, sud-africanii au triumfat pe teren propriu, la Johannesburg, cu 15-12.

Dueluri directe

Anul acesta cele două echipe s-au întâlnit de două ori, victoriile fiind împărțite. Noua Zeelandă a câștigat pe teren propriu în The Rugby Championship (fostul Turneul al Celor 3 Națiuni), cu 35-20, în timp ce Africa de Sud s-a revanșat într-un meci test disputat cu puține zile înaintea Cupei Mondiale, scor 35-7.

Așadar, două meciuri în care s-au marcat peste 40.5 puncte. În finala programată pe Stade de France din Paris pentru un meci cu peste 40.5 puncte marcate se acordă, pe Betano, cota 1.70!

Pont: Doar trei finale din cele nouă disputate la Cupa Mondială în istorie au avut peste 40.5 puncte marcate, această barieră fiind depășită la ultimele două finale, în 2015 și 2019.

Scorul întâlnirilor directe în ultimele șase dispute este egal, cel mai strâns duel având loc în 2021, când All Blacks s-au impus pe teren propriu, cu 19-17, în The Rugby Championship.

Legendara rivalitate dintre Noua Zeelandă și Africa de Sud a avut până acum 106 dueluri în 102 ani. All Blacks au avantaj net, câștigând 62 de meciuri, în timp ce Springboks au obținut victoria de 39 de ori. Doar patru meciuri s-au încheiat la egaliate. Betano oferă cota 23.00 pentru un rezultat de egalitate la finalul timpului regulamentar în ultimul act al Cupei Mondiale.

Drumul spre marea finală

Noua Zeelandă și Africa de Sud au încheiat pe locul secund grupele din care au făcut parte, fiecare suferind câte o înfrângere.

All Blacks au pierdut chiar primul meci al turneului final, contra Franței, scor 27-13, în timp ce Springboks s-au înclinat în fața Irlandei, cu 13-8, într-o partidă din grupa României.

În faza eliminatorie, Noua Zeelandă a trecut de Irlanda în sferturile de finală (28-24) și apoi de Argentina în semifinale (44-6). De cealaltă parte, Africa de Sud a avut parte de două meciuri câștigate la un singur punct diferență, după ce a fost condusă de echipa adversă. Springboks au eliminat Franța în sferturile de finală (29-28) și Anglia în semifinale (16-15).