Cupa Mondială de rugby se trăiește la cote înalte pe Betano

A zecea ediție a Cupei Mondiale de rugby va fi găzduită de Franța, în perioada 8 septembrie – 28 octombrie, cu nu mai puțin de 20 de echipe la start, printre acestea și naționala României care își face astfel revenirea în elita sportului cu balonul oval după ratarea din urmă cu patru ani. Pe Betano, Cupa Mondială de rugby se bucură de o atenție specială, de la cele mai atractive cote și până la informații utile de ordin statistic.

Pentru a treia oară în istorie Franța găzduiește turneul final. A mai făcut-o în 1991, alături de Anglia, Irlanda, Scoția și Țara Galilor, respectiv în 2007 pe cont propriu ca și acum.

Niciodată până acum ”cocoșii galici” nu au câștigat mult râvnitul trofeu Webb Ellis acordat campioanei mondiale din rugby.

Cel mai aproape de trofeu francezii au fost în 2011, când au pierdut finala contra Noii Zeelanda, scor 8-7.

De altfel, Franța alături de Anglia sunt echipele cu cele mai multe finale pierdute în istorie, câte 3 pentru fiecare.

Nord contra Sud – Duelul emisferelor!

În rugby, mai mult ca în orice alt sport, clivajul între nord și sud este extrem de prezent în istoria acestui sport.

De-a lungul timpului echipele din emisfera nordică s-au lovit ca de un zid de forța formațiilor din emisfera sudică, Noua Zeelandă, Australia și Africa de Sud.

Din cele nouă ediții de până acum doar una a fost câștigată de o echipă din nord. Anglia legendarului Johnny Wilkinson a spart hegemonia sudului în 2003, când reprezentativa trandafirului a cucerit trofeul Webb Ellis după o finală memorabilă contra Australiei.

În rest, victorii doar pentru echipele din sud. Noua Zeelandă și Africa de Sud au câștigat fiecare de câte trei ori competiția, iar Australia s-a impus de două ori.

Favorite în 2023

Pe Betano, la Cupa Mondială de rugby, Noua Zeelandă este principală favorită la câștigarea competiției, cu o cotă de 3.75.

A doua pe lista favoritelor este Franța, echipa gazdă, cu o cotă de 4.00.

Interesant este că principalele două favorite la câștigarea Cupei Mondiale fac parte din aceeași grupă și se duelează chiar în meciul inaugural din 8 septembrie, ora 22:15.

Franța are cota 1.91 la câștigarea meciului, în timp ce pentru o victorie a All Blacks, pe Betano, se acordă cota 1.98.

Topul cinci al favoritelor în secțiunea pariuri antepost este completat de Africa de Sud (cota 4.35) – deținătoarea trofeului, Irlanda (cota 5.50) și Australia (12.00).

România revine în elită

Până în 2019 naționala României se putea lăuda cu prezențe la toate turneele finale dintr-o istorie începută în 1987.

După ratarea prezenței la turneul final din Japonia din cauza unei descalificări, România revine în acest an la Cupa Mondială.

Pe Betano, cota ”Stejarilor” la câștigarea trofeului este de 4000.00, fiind echipa considerată cu cele mai reduse șanse la obținerea Cupei Mondiale.

”Stejarii” fac parte din Grupa B și se vor duela cu Africa de Sud, Irlanda, Scoția și Tonga.

Debutul României în competiție va avea loc pe 9 septembrie, la Bordeaux, contra Irlandei, echipa aflată în prezent pe primul loc în ierarhia World Rugby.

România a disputat 28 de meciuri la Cupa Mondială și a câștigat doar șase dintre acestea, pierzându-le pe restul de 22. ”Stejarii” au marcat 365 de puncte și au primit 1068.

La o singură Cupa Mondială din cele opt la care a participat naționala României a ieșit din competiție fără să câștige un meci. S-a întâmplat în 2011, când România a făcut parte dintr-o grupă cu Anglia, Argentina, Scoția și Georgia.