Va mai lua România încă o medalie la Rio?


Prima medalie la Jocurile Olimpice de Vară de la Rio pentru România plutea în aer și a venit săptămâna trecută. Chiar dacă tricolorii au avut un start mai ezitant sau, uneori, pur și simplu ghinionist, vor acasă și ceva din metalul prețios brazilian. Dar ne mai trebuie măcar o medalie.

Cu cât se va mări zestrea de medalii?

România a intrat la Jocurile de la Rio cu 301 de medalii olimpice, dar și-a mărit zestrea  la 305 prin cele patru câștigate în Brazilia (un aur, un argint și două bronzuri). Acest lucru se vede în graficul de mai sus realizat de Betano.com – cea mai nouă agenție legală de pariuri online legale din România – care oferă pentru pasionații de pariuri sportive o secțiune specială, dedicată Jocurilor Olimpice de Vară Rio 2016.

România participă la a 21-a sa ediție de Jocuri Olimpice de Vară. În anul 1984, la Los Angeles, țara noastră a câștigat cele mai multe detalii, 53 în total, beneficiind și de boicotul URSS și al altor state comuniste. Însă, cifrele rămân după ani.

Cele mai multe medalii de aur s-au câștigat la Sydney, în anul 2000, 11 compuse din cel mai prețios metal.

La Rio am câștigat aur prin echipa feminină de spară, argint la tenis în proba de dublu și două bronzuri la haltere și canotaj 8+1.

Asul din mânecă

Mai poate aduce România măcar o medalie de la Rio, pentru ca delegația noastră să nu egaleze la Jocurile din Brazilia numărul mic de medalii – patru la număr – câștigate la ediția din 1952?

Aceasta este întrebarea. Timp mai este, iar țara noastră are un as  în mânecă. Iar asul se numește Albert Saritov, un sportiv de lupte libere cecen, naturalizat anul trecut.

Saritov va concura la Rio la categoria 97kg și în mod normal la valoarea sa așteptările sunt de medalie. Întrebarea este nu dacă va lua medalie, ci din ce metal va fi confecționată aceasta.

Onoare și învinșilor

România a plecat cu o țintă oficială de 6-8 medalii la Rio. Din păcate, unele dintre ele au fost ratate la spadă  individual feminin și la judo feminin. Fetele de la spadă și-au luat revanș la echipe, acolo unde au luat auruol. La judo s-a ratat bronzul la mustață, uneori în ultima secundă sau pentru un singur punct.

Însă, acesta este sportul, se joacă de la egal la egal, iar cel mai bun câștigă. Iar cel mai bun nu este mereu cel cu care noi ținem.

Cert e că sportivele noastre la judo, Andreea Chițu și Corina Căprioriu, au pus tot sufletul lor pe tatami, iar la rândul lor toți sportivii noștri de la Rio au încercat cât au putut, și chiar mai mult decât atât, pe „câmpul de luptă”. Iar tocmai acesta este spiritul olimpic!

Leave a Reply