romania aur echipe rio spada

Rio 2016: România câștigă medalia de aur de la Rio


România a câștigat joi noapte medalia de aur la spadă feminin pe echipe. Ana Maria Popescu, Simona Gherman, Simona Pop si Loredana Dinu și-au adunat forțele și au adus prima medalie pentru țara noastră la Jocurile Olimpice de Vară Rio 2016.

Tricolorele au învins în finală campioana olimpică și mondială, China. Meciul a fost dominat și controlat de România, care a câștigat cu scorul de 44-38.

Pariază pe Rio 2016

Întâlnirea a început cu primul releu dintre cele nouă câștigat de România cu doar 1-0. Al doilea releu a fost 4-4, iar după al treilea România conducea cu scorul general de 9-6.

În cel de-al patrulea releu, China a câștigat cu 3-1, dar România se afla tot ăn frunte, chiar și cu un avantaj firav, 10-9.

Meciul părea că se va echilibra, dar a intrat în releul al cincilea Ana Maria Popescu, cea care l-a câștigat cu 4-0 și a desprins România la 14-9! Apoi ne-am distanțat la 21-14 și 24-16.

În cel de-al optulea releu, China a câștigat cu 9-6, iar avantajul României s-a micșorat la doar cinci tușe, 30-25.

Ultimul releu, al nouălea, a fost și cel mai disputat. China a încercat totul pentru a micșora avansul, dar Ana Maria Popescu (fostă Brânză) a stat pe picioare, a atacat, s-a apărat și a punctat mai mult, câștigând cu 14-13. Practic, în acel releu s-au jucat aproximativ o jumătate dintre tușele din meci, de până atunci!

Cea mai bună jucătoarea a României, Ana Maria Popescu, a declarat la final, după ce am luat aurul: „”Această victorie ne-a spălat păcatele de la concursul individual. Dedic medalia tatălui meu. Mă bucur că le-am bătut pe chinezoaice.”

Drumul spre finală

România a fost la un pas să fie eliminată în sferturile de finală la spadă pe echipe și să își spulbere orice șansă de medalie. Tricolorele au câștigat cu greu, cu 24-23, în fața echipei SUA, la tușa decisivă adusă de Ana Maria Popescu. Acela a fost meciul în care România a avut o răscruce de drumuri.

În semifinale, România a dominat clar Rusia, pe care a învins-o cu scorul de 45-31.