Trei noi campioane în Europa

Finalul de săptămână a dus la încoronarea oficială a trei noi campioane în fotbalul european, cel mai nou nume mare care a revenit în fruntea ierarhiei fiind FC Barcelona. Betano prezintă mai jos retrospectiva celor mai importante momente din fotbalul european la finalul săptămânii recent încheiate.

La Liga

După o așteptare de patru ani FC Barcelona a devenit din nou campioana Spaniei. Victoria cu 4-2 obținută de formația blaugrana pe terenul rivalei locale Espanyol a consfințit cucerirea titlului cu numărul 27 pentru FC Barcelona. Este primul titlu din era post Messi pentru Barcelona, însă ”Regele” s-ar putea întoarce acasă în vara acestui an. Cu patru etape rămase până la finalul sezonului, Barcelona are un avans de 14 puncte față de Real Madrid. La retrogradare, Valencia a obținut victoria pe terenul lui Celta Vigo, cu 2-1, și a urcat pe locul 14. Cinci echipe sunt despărțite de doar trei puncte pentru evitarea ultimului loc retrogradabil. E vorba de Valencia, Almeria, Cadiz, Valladolid și Getafe.

Premier League

Lupta pentru titlu este în mare măsură decisă după meciurile etapei a 36-a, una în care liderul Manchester City s-a impus cu 3-0 pe terenul lui Everton, în timp ce Arsenal a pierdut surprinzător pe teren propriu cu Brighton, scor 0-3. ”Cetățenii” au un avans de patru puncte în fața ”tunarilor” și un meci mai puțin disputat. E doar o chestiune de timp până când Manchester City va fi încoronată campioană. După două eșecuri la rând, Manchester United a obținut trei puncte mari pe teren propriu cu Wolves (2-0), egalând în clasament pe Newcastle, echipa de pe locul trei care a remizat în deplasare cu Leeds (2-2).

Serie A

Surpriza etapei a 35-a a fost produsă de Spezia, echipă aflată în lupta pentru evitarea retrogradării care a trecut de AC Milan, pe teren propriu, cu 2-0. Cu acest succes și cu înfrângerea suferită de Verona acasă cu Torino (0-1), cei de la Spezia urcă pe 17, dar bătălia în trei pentru evitarea ultimului loc care duce în Serie B rămâne pasionantă. Acolo mai e și Lecce, care a câștigat un singur meci din ultimele cinci. În partea superioară, Inter și-a consolidat locul trei după al cincilea succes la rând, în timp ce Lazio a coborât pe patru, la patru puncte în fața celor de la AC Milan. Campioana Napoli o ține din petrecere în petrecere, iar Monza e prima care a profitat câștigând cu 2-0.

Bundesliga

Nu mai puțin de 42 de goluri au fost marcate în cele nouă meciuri ale etapei a 32-a din Bundesliga. Primele două clasate, Bayern și Dortmund, au marcat împreună 13 goluri, astfel că diferența de un singur punct se menține în favoarea bavarezilor. În subsolul clasamentului patru echipe sunt despărțite de doar trei puncte pentru evitarea ultimelor două locuri care duc în 2.Bundesliga.

Ligue 1

Soarta titlului din Hexagon pare pecetluită cu trei etape înaintea finalului de sezon. PSG își păstrează avansul de șase puncte față de Lens, în timp ce Marseille n-are cum să mai piardă ultima poziție a podiumului. Echipa din capitală a făcut scorul etapei, 5-0, cu Ajaccio, în timp ce Lens a deschis runda cu un 2-1 pe teren propriu contra lui Reims. Singura necunoscută rămâne ultima echipă retrogradată, Auxerre și Nantes aruncându-și cartoful încins de la una la alta.

Extra: Noi campioane în Olanda și Grecia

Feyenoord Rotterdam a devenit campioană în Eredivisie după 3-0 contra celor de la Go Ahead Eagles. Este primul titlu pentru Feyenoord după șase ani și al 16-lea din istoria clubului.

Lupta pentru titlul din Grecia a fost tranșată de AEK Atena în urma victoriei, 3-0, cu Volos, în ultima etapă a Playoff-ului. Panathinaikos și Oympiacos au completat podiumul, în timp ce PAOK-ul lui Răzvan Lucescu s-a clasat doar pe patru. Campioana Greciei va evolua în turul 3 preliminar din Champions League.