Modele pentru Les Herbiers! 5 echipe care au câștigat trofee la care nu aveau voie să viseze

Cea mai bună clasare din istoria clubului Les Herbiers e locul 13 în divizia a treia franceză, în sezonul trecut. E poziția pe care o ocupă și acum în campionat, cu o etapă înainte de final nefiind siguri că vor evita retrogradarea. Cu toate astea, diseară vor juca pe Stade de France, arenă pe care ar încăpea de 5 ori populația comunei din care provine. Les Herbiers vrea să producă una dintre cele mai mari surprize din istoria fotbalului diseară, când poate cuceri Cupa Franței în finala cu giganții de la PSG.

Iată 5 echipe care au oferit, în ultimii ani, modele de urmat pentru Les Herbiers.

Cota ca Les Herbiers să câștige în 90 minute e de 46.00! Pariază acum!

FC Porto: Liga Campionilor 2003-04

Mașina creată de Jose Mourinho câștiga Cupa UEFA în 2003 iar în sezonul următor ataca Liga Campionilor. După calificarea din grupe de pe locul 2 – după Real Madrid, portughezii au profitat la maxim de culoarul favorabil. Au evitat, la tragerea la sorți, mari favorite (Real, Bayern, Milan, Juventus) în fazele eliminatorii, cel mai greu adversar fiind Manchester United în optimi. Au trecut apoi de Olympique Lyon și Deportivo La Coruna înainte de finala cu o altă outsideră: AS Monaco. Porto a câștigat cu 3-0, reușind al doilea trofeu european consecutiv. Mourinho a plecat imediat după la Chelsea și a luat cu el doi oameni de bază, pe Paulo Ferreira și Ricardo Carvalho. Vedeta Deco a părăsit și el Portugalia, semnând cu Barcelona.

Grecia: EURO 2004

La a doua calificare din istorie la un Campionat European, elenii erau văzuți drept a doua cea mai slabă selecționată – după Letonia. Cotați fără șanse în grupă, au șocat continentul în meciul de deschidere prin victoria în fața Portugaliei și s-au calificat după etapa a doua, printr-un egal cu Spania. În fazele finale au avut trei victorii cu 1-0, urmând aceeași formulă gândită de Otto Rehhagel: un joc foarte defensiv cu posibilități de a înscrie doar pe contraatac sau la faze fixe. Au eliminat Franța, apoi Cehia prin golul de argint iar meciul final a fost același ca primul, cu Portugalia. Grecia a marcat la singurul șut pe poartă prin golgheterul Charisteas și a lăsat fără trofeu echipa clădită pe nucleul lui Porto, alături de legende ca Figo sau Rui Costa și un foarte tânăr Cristiano Ronaldo de numai 19 ani.

Irak: Cupa Asiei 2007

În plin război, Irak își trimitea la Cupa Asiei o selecționată cu un singur fotbalist ce evolua în Europa. Tot cu o abordare defensivă, a reușit să ridice trofeul cu doar două goluri primite în 6 meciuri – unul dintre ele din penalty. Irak a învins Australia în grupe și a eliminat Coreea de Sud la departajare în semifinale, iar în ultimul meci a câștigat în fața unei alte echipe mult mai puternice: Arabia Saudită, scor 1-0. „Leii Mesopotamiei” au scos în stradă peste 100,000 oameni în timpul războiului, unindu-i pentru a sărbători primul trofeu din istorie.

Montpellier: Ligue 1 2011/12

Una dintre marile surprize o are ca victimă chiar pe PSG. Preluată de grupul de investitori din Qatar în 2011, echipa din Paris a investit peste 100 de milioane de euro înaintea sezonului în transferuri. La PSG au venit în acea vară Pastore, Matuidi, Gameiro, Menez sau Thiago Motta pentru a câștiga campionatul. Numai că planurile le-au fost date peste cap de Montpellier, care nu câștigase niciun titlu în istorie și era mai obișnuită cu lupta pentru evitarea retrogradării decât pentru titlu. Olivier Giroud și Younes Belhanda au fost artizanii acelui campionat, unicul din istoria lui Montpellier.

Leicester City: Premier League 2015/16

În aprilie 2015, Leicester era pe ultimul loc în Premier League, unde abia revenise după 10 ani în ligile inferioare. În mai 2016, ridica trofeul  de campioană a Angliei. În campionatul în care echipele cu pretenții transferau jucători pe zeci de milioane de euro, cel mai scump jucător adus de Leicester era japonezul Okazaki, pentru 7 milioane. Claudio Ranieri a alcătuit o trupă care a pierdut doar trei meciuri în acel sezon, lansându-i fotbalului mare pe N´Golo Kante, Jamie Vardy sau Riyad Mahrez.

Cupa României poate aduce o altă surpriză: Hermannstadt e aproape de calificarea în finală!

Leave a Reply