Liga Naţiunilor: România – Finlanda

România şi Finlanda vor juca sâmbătă, 11 iunie 2022, de la ora 21:45, în Grupa 3 din Liga B a Ligii Naţiunilor. Partida va avea loc pe stadionul “Rapid-Giulești” din Bucureşti. Partida va fi în direct la Antena 1 şi va fi arbitrată de austriacul Harald Lechner.

 

Betano: 2.20 pentru o victorie România, 3.05 egal, 3.35 pentru un succes Finlanda

 

România

România va juca cu “casa închisă” meciul cu Finlanda, urmând a fi încurajată de 14.000 de spectatori. După ce au avut evoluții mai degrabă modeste până acum, tricolorii vor avea o partidă în care, cu publicul în spate, vor încerca să aducă primele puncte în actuala campanie.

Primele două meciuri ale României au fost în deplasare la Podgorica şi Zenica, 0-2 cu Muntenegru (Stefan Mugoša 66, Marko Vukčević (87) şi 0-1 cu Bosnia & Herţegovina (Smail Prevljak 68). Vor urma două partide la rând acasă, acum cu Finlanda şi pe 14 iunie cu Muntenegru, ambele pe stadionul “Rapid-Giulești”.

Denis Alibec s-a accidentat în meciul de la Zenica, suferind o leziune musculară la coapsa stângă şi se alătură pe lista indisponibililor, unde se mai află Iulian Cristea, care a suferit un traumatism la genunchiul stâng cu afectarea ligamentului încrucişat anterior.

Mai trebuie de precizat că “tricolorii” sunt pe poziţia a 48-a în clasamentul FIFA, cu 1446.54 şi că acum 48 de ani au realizat cel mai mare scor din istorie, în preliminariile Campionatului Mondial 1974 din RF Germania, câştigând cu 9-0 acasă în faţa Finlandei. Cu Edi Iordănescu ai noştri nu au câştigat niciun meci în 2022.

 

Finlanda

Finlanda a jucat de 11 ori cu România, 10 meciuri oficiale şi doar unul amical, însă nu a reuşit să câştige niciodată. Palmaresul a fost 3 rezultate de egalitate şi 8 victorii ale României. Între timp scandinavii au progresat foarte mult, fiind prezenţi şi la EURO 2020, în timp ce românii sunt de la an la an mai slabi.

Echipa antrenată de Markku Kanerva este pe primul locîn clasament, cu 4 puncte. Finlandezii au jucat ambele meciuri pe teren propriu la Helsinki, unde au remizat 1-1 cu Bosnia & Herţegovina (Teemu Pukki 45+1 penalty – Smail Prevljak 90+3) şi au învins-o cu 2-0 pe Muntenegru (Joel Pohjanpalo 31, 38).

Scandinavii nu-l mai au în lot pe Tim Sparv, care şi-a agăţat ghetele în cui. Nu vor juca împotriva românilor Juhani Ojala şi Kaan Kairinen, care sunt accidentaţi. Deşi sunt lideri în Grupa 3 din Liga B a Ligii Naţiunilor, finlandezii au cota 3.00 la casa de pariuri Betano că vor termina pe primul loc, favorită fiind Bosnia & Herţegovina.

“Huuhkajat” nu au câştigat niciodată în 11 meciuri disputate cu România. Ultimul joc direct a avut loc pe 5 iunie 2018, România câştigând cu 2-0 în faţa Finlandei (Cristi Manea 37, Ciprian Deac 61). În clasamentul FIFA reprezentativa Finlandei este pe locul 57 cu 1406.87 puncte.

 

România – Finlanda echipele probabile

România: Fl. Niță – Rațiu, Burcă, Ad. Rus, Camora – R. Marin, M. Marin – Oct. Popescu, Cicâdău, Mihăilă – Pușcaș

Finlanda: Hrádecký – Väisänen, Ivanov, Jensen – Granlund, Lingman, Kamara, Niskanen – Lod, Pohjanpalo, Pukki