Da, mai avem!

Marian Olaianos, 24 februarie 2022

 

Continuă să facă valuri, în media în special, dar și în tribunele fotbalului românesc, vorba aceea a lui Laszlo Bölöni, de la conferința deja celebră, cum că nu mai există cine știe ce talente pe aici, de fapt, ca să citez exact, că nu mai avem niciun talent.
I-aș răspunde ca poetul Adrian Păunescu, din care îmi place să citez la debutul fiecărei ediții de Replay: la întâlnirea cu istoria fotbalului nostru, prezentul nu e un deșert!


Da, mai avem talente! Și nu puține, deloc de neglijat, ci doar de urmărit și de încurajat!
Portarii Aioani, Vlad, și Mihai Popa! Cred că și Ionuț Radu, dacă va pleca de la Inter, din umbra uriașului, la propriu și la figurat, Handanovici. Dacă își va găsi o echipă unde să apere în mod constant, fostul căpitan al echipei naționale de tineret sub 21 de ani va reveni în prim planul performanței care să îl readucă la prima reprezentativă.


Apărători? În primul rând, Drăgușin, jucătorul lui Juventus Torino, împrumutat în acest sezon în Serie A, la Sampdoria, în prima parte a sezonului, iar acum la Salernitana. Dar și “spaniolul” Rațiu mi se pare un talent adevărat, ca și Rus sau Nedelcearu. L-aș aminti aici și pe Ghiță, de la Farul, și tot de la echipa antrenată de Gică Hagi, pe Boboc, care mi se pare la fel de bun ca Manea ca fundaș dreapta, și mai bun decât orice alt nume ca fundaș stânga, polivalența lui meritând mai multă apreciere din partea selecționerilor de până acum. Poate Edi îl va vedea de acum înainte!


Mijlocaș de mare valoare, după criteriile fotbalului european, este și Răzvan Marin, care are adversari, la Cagliari, etapă de etapă, Interul lui Simone Inzaghi, Milanul lui Pioli, Juventus Torino, antrenată de Max Allegri, Lazio, al lui Sarri, Napoli al lui Spaletti, ori Roma lui Mourinho. Sau Atalanta lui Gasperini. Nu cred că mai are rost să amintesc ce jucători au aceste echipe. Iar Walter Mazzarri, antrenorul său la Cagliari, îl trimite etapă de etapă, ca titular, în luptă cu aceste nume uriașe! Oare chiar așa, să fie lipsit de talent, domnule Bölöni?


Atacanți valoroși? Ianis Hagi, dar și Denis Drăguș, care a început să conteze din ce în ce mai mult la Standard Liege. Luis Munteanu, de la Fiorentina, Ianis Stoica și Octavian Popescu, de la FCSB, Andrei Ivan de la Universitatea Craiova, Petrila de la CFR Cluj. Cred că nici Pușcaș nu și-a spus ultimul cuvânt, nici pe departe.
Câte nume sunt încă, Cicâldău de la Galatasaray, era să uit de el, dar mai ales Vali Mihăilă, că tot am amintit de Atalanta și de Gasperini.

 

Câte nume cu care să începi reconstrucția unei echipe naționale foarte bune! Cu o condiție: să crezi în aceste nume cum cred antrenorii lor, conducătorii echipelor lor, fanii lor! Cum crede Hagi, creatorul celor mai multe dintre aceste nume. Pentru că a avea încredere în tineri este echivalent cu avea încredere în viitor. Și doar viitorul ne poate salva! Da, mai avem! Și viitor și valori!