Dramele Cupei României Betano

Cupa României Betano și-a respectat renumele de „o Cupă pentru toți” mai mult ca oricând în sezonul 2023/20424, unul care a adus trofeul în vitrina divizionarei secunde Corvinul Hunedoara, într-o finală cu Oțelul decisă la loviturile de departajare.

Corvinul a disputat două tururi în plus față de echipele de top din primul eșalon, aspect care până la urmă nu a contat în parcursul spre finală și câștigarea surprinzătoare a trofeului.

Cele două echipe au ținut capul de afiș al Cupei României Betano eliminând direct sau indirect favorite cu nume mari.

FCSB a ratat victoria cu Oțelul la VAR

Pentru al doilea an consecutiv parcursul echipei FCSB în Cupa României Betano a luat sfârșit prematur după cele trei meciuri din grupe.

Parcursul celor de la FCSB a suferit un scurt circuit în meciul cu Oțelul Galați încheiat în cele din urmă la egalitate, scor 1-1. O victorie i-ar fi calificat automat pe roș-albaștri din grupe.

FCSB a fost la un pas de victorie. Atunci când conducea Oțelul cu 1-0, FCSB a marcat al doilea gol prin Joyksim Dawa cu patru minute înainte de final, însă reușita a fost anulată la intervenția arbitrajului video (VAR), considerându-se că la centrarea lui Cristi Ganea mingea ar fi depășit spațiul regulamentar de joc. În cele din urmă, Oțelul a egalat scorul în minutul 90 printr-un gol înscris de Ariel Lopez, iar FCSB s-a trezit că avea nevoie de victorie în ultimul meci, în deplasarea de la Craiova, cu FCU 1948. Roș-albaștrii au pierdut cu 2-0 în fața oltenilor, iar odată cu această înfrângere au părăsit și competiția.

Dinamo, eliminare fără înfrângere

Dinamo, echipă care a câștigat de 13 ori în istorie Cupa, a părăsit și ea întrecerea după faza grupelor, dar fără să fi pierdut vreun meci. În ultima etapă, Dinamo a revenit de la 1-3 pe teren propriu cu Oțelul, dar remiza (3-3) nu a fost de ajuns pentru calificarea în sferturi unde au ajuns gălățenii.

Rapid a ieșit în faza grupelor

O altă pretendentă la câștigarea Cupei României Betano care a ieșit după faza grupelor a fost Rapid.

Giuleștenii s-au clasat pe locul trei în Grupa B, după ce au înregistrat o victorie și două remize de 0-0. Într-una din aceste partide Rapid n-a reușit să treacă în deplasare de divizionara secundă CSA Steaua, formație ajunsă în premieră în faza grupelor.

Universitatea Craiova, eliminată în prelungiri

Universitatea Craiova, o obișnuită a fazelor superioare din Cupa României Betano, a câștigat grupa din care a făcut parte în pofida unui debut extrem de complicat. Oltenii au remizat pe terenul extrem de greu al divizionarei secunde CS Tunari (1-1) după un gol norocos marcat în minutul 90. Ante Roguljic șutase din lovitură liberă, iar din devierea lui Jovan Markovic mingea a intrat cu șansă în poartă.

În sferturile de finală, Universitatea Craiova pornea cu prima șansă la calificare în meciul găzduit pe teren propriu contra celor de la Oțelul. A fost 0-0 la finalul celor 90 de minute și s-a ajuns la reprizele de prelungiri. Acolo, „gălațeanul” Joao Lameira a adus victoria Oțelului în Bănie, cu un gol marcat în minutul 114.

CFR Cluj, victima Corvinului

De patru ori câștigătoare a trofeului, CFR Cluj s-a văzut eliminată în sferturile de finală de revelația Corvinul Hunedoara la capătul unui meci care a devenit, fără doar și poate, cea mai mare surpriză a sezonului.

Antrenată la momentul respectiv de Adrian Mutu, echipa din Gruia a pierdut la Hunedoara cu un neverosimil 4-0, în condițiile în care a evoluat din minutul 11 în inferioritate numerică urmare e eliminării grecului Panagiotis Tachtdidis. Chiar și așa, la 0-0 cei de la CFR au ratat două mari ocazii, o situație a lui Philippe Otele singur cu portarul și o reluare a lui Karlo Muhar în bara transversală. Corvinul a deschis apoi scorul în minutul 45 după un corner, pentru a se desprinde apoi decisiv în partea secundă a jocului.

Dubla câștigătoare, eliminată

Una dintre marile surprize din acest sezon a fost Sepsi Sf.Gheorghe, echipa care câștigase ultimele două ediții din Cupa României Betano și care a pierdut în faza grupelor chiar în fața celor de la Corvinul.

Obișnuită cu performanța în această competiție, Sepsi a părăsit întrecerea după ce n-a câștigat niciun meci dintre cele trei programate în Grupa A și s-a clasat în final pe locul patru.

Farul, fără gol marcat

Cu trei înfrângeri din tot atâtea meciuri și fără vreun gol marcat Farul Constanța a părăsit Cupa României Betano după faza grupelor. Doar Progresul Pecica, echipă de Liga 3, a avut un parcurs mai slab decât formația care câștiga competiția în 2019.