5 lucruri după prima etapă a Mondialului din Rusia

Prima etapă a Mondialului din Rusia s-a încheiat, iar câteva recorduri au fost deja egalate sau doborâte. Țara gazdă a arătat foarte bine în meciul de deschidere, campioana din 2014 a debutat cu un eșec și multe dintre favorite au dezamăgit. Iată 5 lucruri interesante după prima etapă a turneului.

 

  1. Rusia conduce clasamentul virtual al turneului

Meciul de deschidere a fost cel mai dezechilibrat al etapei 1, Rusia trecând de Arabia Saudită cu scorul de 5-0. Din cele 16 partide, doar 3 au fost încheiate cu o victorie la minim 2 goluri. Belgia s-a impus cu 3-0 în fața outsiderilor din Panama, iar Croația a învins Nigeria cu 2-0. 1-0 a fost scorul cel mai obișnuit, întâlnit de 6 ori.

  1. Campioana mondială, eliminată din nou în grupe?

Mondialele anilor 2000 par a aduce un blestem asupra campioanelor mondiale. Franța (2002), Italia (2010) și Spania (2014) au părăsit competiția după faza grupelor, deși aveau ca obiectiv apărarea trofeului. Germania a câștigat Mondialul din 2014 și l-a pornit cu stângul pe cel de acum, fiind învinși cu 1-0 de Mexic. „Die Mannschaft” ar putea fi eliminată chiar de sâmbătă, dacă pierde cu Suedia.

  1. 9 penalty-uri în 16 meciuri

Numărul de penalty-uri acordate e uriaș, în comparație cu turneele precedente. Media e de o lovitură de pedeapsă în mai puțin de 2 meciuri, după ce în 2014 vedeam un penalty la peste 4 partide. Această creștere se datorează și tehnologiei video, care a intervenit cu succes în mai multe cazuri. S-au dat și 4 autogoluri, deja mai multe decât la turneul final din 2010. Cele mai multe goluri în propria poartă au fost înscrise în 1998: 6. Dacă se păstrează media actuală, va fi egalat recordul după jumătate din meciurile etapei secunde

  1. Recordurile lui Marquez și Ronaldo

Mexicanul Rafael Marquez a egalat deja câteva recorduri: are cele mai multe turnee finale la care joacă, 5 (la egalitate cu conaționalul său Antonio Carbajal și cu germanul Lothar Matthaus), cele mai multe turnee finale la care e căpitan – tot 5 și cele mai multe meciuri în care poartă banderola – 17. Cristiano Ronaldo, golgheterul etapei, a stabilit și el un record și a egalat altul. A devenit cel mai bătrân fotbalist care înscrie un hattrick la Mondial, la 33 ani, și i-a egalat pe Pele, Uwe Seeler și Miroslav Klose, înscriind la al patrulea turneu final.

  1. Multe goluri pe final de meci

Peste 20% din golurile primei etape au fost marcate după minutul 80: 8 din 38; 4 dintre ele fiind în prelungiri. Interesant este că toate echipele nord-africane de la Mondial au pierdut pe final: Egipt a primit gol de la Uruguay în minutul 89, Maroc de la Iran în minutul 95 și Tunisia de la Anglia în minutul 91. Tot despre goluri, este primul turneu final după cel din 2002 în care nu avem niciun scor alb după prima etapă.

Leave a Reply