Cupa Confederatiilor 2017, prezentare

Cu un an inaintea turneului final al Cupei Mondiale din Rusia, opt dintre cele mai puternice nationale din lume isi dau intalnire la Cupa Confederatiilor (17 iunie – 2 iulie 2017), ultima repetitie inaintea marii intreceri din 2018.

Pariază pe meciurile de la Cupa Confederațiilor 2017

Infiintata de FIFA in urma cu 25 ani, Cupa Confederatiilor reuneste la start opt echipe de pe toate continentele, sase dintre acestea fiind castigatoarele competitiilor regionale (UEFA, CONMEBOL, CONCACAF, CAF, AFC si OFC).

Incepand cu anul 2005, Cupa Confederatiilor este gazduita de natiune organizatoare a Cupei Mondiale cu un an inaintea turneului final. Exceptie de la aceasta regula va face editia din 2021 care se va desfasura intr-o alta tara din Asia, alta decat Qatar, tara gazda a Cupei Mondiale din 2022.

Pentru prima data din 1995 de la startul competitiei va lipsi Brazilia, de patru ori castigatoare a intrecerii si echipa care s-a impus la ultima editie, in 2013, chiar pe teren propriu, un 3-0 contra Spaniei in finala.

Astfel, America de Sud va fi reprezentata de Chile, dubla castigatoare a Copei America, ultima oara la loviturile de departajare in fata Argentinei lui Leo Messi, rezultat care a dus la retragerea provizorie a starului Barcelonei din nationala.

Australia, detinatoare a Cupei Asiei, a devenit prima echipa calificata ca reprezentanta a mai multor confederatii. Pana sa treaca in zona asiatica, “cangurii” veneau in Cupa Confederatiei din zona Oceaniei.

Asa se face ca vecina Noua Zeelanda va evolua in competitia din Rusia la sapte ani distanta de la participarea la Cupa Mondiala din Africa de Sud, unde au parasit competitia dupa grupa cu trei remize.

Noua Zeelanda a mai jucat de trei ori la Cupa Confederatiilor si n-a reusit decat un rezultat de egalitate, la editia din 2009 gazduita de asemenea de Africa de Sud.

Rusia ca tara organizatoare, Portugalia lui Cristiano Ronaldo in calitate de castigatoare a Campionatului European si Mexic ca detinatoare a titlului din CONCACAF vor completa Grupa A, una care se anunta deschisa oricarui rezultat.

In cealalta grupa se vor duela Germania, campioana mondiala, Australia, Chile si Camerun. De asemenea o grupa tare cu toate cele patru formatii favorite la calificarea in sferturi. Germania si Chile pornesc usor favorite prin prisma individualitatilor din lot.

Trei echipe vor debuta la Cupa Confederatiilor: Rusia, Chile si Portugalia, in timp ce Mexic va fi prezenta pentru a sasea oara reusind. De altfel, Mexicul este singura dintre participante care a mai castigat competitia, in 1999.

Jucatori de urmarit

cristiano ronaldo

Fotbalisti precum Cristiano Ronaldo, Julian Draxler, Arturo Vidal, Alexis Sanchez, Vincent Aboubakar sau Tim Cahill, cel mai varstnic participant la cei 37 ani ai sai, vor tine capul de afis la turneul care debuteaza pe 17 iunie la Sankt Petersburg cu meciul Rusia – Noua Zeelanda.

Formatul competitiei

Cele opt echipe sunt impartite in doua grupe din care primele doua clasate se califica in faza semifinalelor. Prima din Grupa A va juca impotriva echipei de pe locul doi din Grupa B si invers, cu prima din Grupa B impotriva echipei de pe locul doi din Grupa A. Vom avea finala mica la Sankt Petersburg si finala mare la Moscova.

Formatul competitiei

Patru arene ultra moderne vor gazdui meciurile de la Cupa Confederatiilor, Krestovsky Stadium din Sankt Petersburg (68.134 locuri), Otkrytiye Arena a celor de la Spartak Moscova (45.360 locuri), Kazan Arena (45.379 locuri) si Stadionul Olimpic din Soci (47.649).

Premii

Castigatoarea va primi 5 milioane de dolari, finalista 4.5 milioane, ocupanta locului trei 3.5 milioane, locul patru 3 milioane, iar restul echipelor cate 2 milioane fiecare.

Leave a Reply