boxing day

Ce este Boxing Day?

Etapa din Premier League de Boxing Day este cunoscută în România drept o zi cu fotbal de calitate garnisită local cu sarmale și cozonac. „Se joacă de Boxing Day” se vorbește în rândul microbiștilor din România despre etapa din Anglia, de după Crăciun.

Sună bine, mulți se gândesc că numele vine de la „box” și nu greșesc complet. Dar ce este cu adevărat „Boxing Day”?

Boxing Day semnifică în rândul țărilor ango-saxone (Mare Britanie, Canada, Australia și alte țări din Commonwealth) chiar sărbătoarea celei de-a doua zile de Crăciun și are loc în general pe 26 decembrie. Există și o excepție. În cazul în care a doua zi de Crăciun cade într-o zi liberă de sâmbătă sau duminică, britanicii mută Boxing Day în prima zi de lucru disponibilă, pentru a fi siguri că mai prind o zi de vacanță.

De ce Boxing Day se numește Boxing Day?

Vine de la box. Dar nu de la sportul box, ci de la cuvântul englezesc box, care înseamnă cutie în limba română.

La mijlocul Secolului al XIX-lea, exista obiceiul ca tagma comercianților să colecteze daruri lăsate în cutii la poarta celor pentru care prestaseră bune servicii de-a lungul anului ce tocmai urma să se încheie.

Originile Boxing Day ar putea fi și mai îndepărtate, plasate în Evul Mediu (între anii 400 și 1.500). Pe atunci, doamnele bogate le ofereau servitorilor, pe 26 decembrie, cadouri împachetate în cutii. Se mai spune că sărbătoarea ar fi putut porni de la preoți, care deschideau cutia de caritate și o împărțeau celor săraci.

Citește și: Este el noul Gigi Buffon?

Este posibil ca obiceiul să fi pornit de pe vremea Imperiului Roman și să fi avut legătură chiar cu sportul. Pe 26 decembrie romanii adunau în cutii bani pentru organizarea competițiilor sportive.

La catolici, coincide cu Sf. Ștefan, pe 26 decembrie, un Sfânt sărbătorit în România pe 27 decembrie.

Ultimele meci de Boxing Day

Etapa de Boxing Day se joacă în Premier League în ziua liberă de 26 decembrie. În 2016, a rămas ca un meci al etapei să se joace după Boxing Day, pe 27 decembrie, cel dintre Liverpool și Stoke City, iar pe 28 decembrie ultimul, cel dintre Southampton și Tottenham Hotspur

Liverpool are 37 de puncte în clasament, iar în cazul unei victorii vor urca pe locul al doilea, peste Manchester City.  Stoke se află pe locul al 12-lea.

Liverpool este mare favorită, va trage pentru cele trei puncte. Partida este oferită cu cote Marjă 0% pe Betano.com, iar gazdele au o cotă de peste 1,30 la victorie.

Leave a Reply