Max Verstappen în luptă cu recordurile. Ce borne istorice poate atinge în 2024

Triplul campion mondial Max Verstappen domină autoritar Formula 1 și, în absența unor rivali pe măsura lui care să-i conteste supremația pe pistă, pilotul olandez se luptă cu recordurile încă rămase în picioare.

Max Verstappen a cucerit în 2023 al treilea său titlu mondial consecutiv spulberând practic concurența. Supermax, așa cum este supranumit pilotul olandez, a câștigat 19 dintre cele 22 de curse programate cu un procentaj de 86%, stabilind astfel un nou record de victorii într-un sezon de Formula 1. La acestea s-au adăugat recordul pentru cele mai multe tururi conduse într-un singur sezon (1003), dar și cea mai mare diferență de puncte față de următorul clasat la finalul campionatului pentru a avea conturat tabloul complet despre ceea ce a însemnat dominația lui Verstappen.

După un an 2023 care a stat sub semnul supremației lui Verstappen, cei care își făceau iluzii că 2024 va arăta diferit au bătut în retragere după primele două curse din sezon. Două victorii cu plecări din pole position de fiecare dată pentru Verstappen au fost de ajuns pentru a ne lămuri că nimeni și nimic nu-i poate sta în față lui Supermax din drumul spre al patrulea titlu mondial consecutiv în Formula 1. Singurul adversar al lui Verstappen este chiar el, iar lupta lui rămâne în 2024 cu recordurile pe care încă nu le-a doborât și, în continuare, vom vedea care sunt acestea.

Clasări pe podium în fiecare cursă a sezonului

Michael Schumacher este singurul pilot din istoria Formulei 1 care a încheiat fiecare dintre cursele unui sezon de fiecare dată pe podium (17). S-a întâmplat în 2002, iar Max Verstappen a fost aproape de egalarea acestui record în 2023, când a avut 21 de clasări pe podium în cele 22 de curse disputate. Excepția a fost locul cinci în Marele Premiu din Singapore, cursă câștigată de spaniolul Carlos Sainz de la Ferrari. În 2024, Max Verstappen are două clasări pe podium în primele două curse și se află în cărți pentru acest record.

Cele mai multe podiumuri consecutive

Un capitol la care Michael Schumacher rămâne etalonul, cu 19 clasări consecutive în top trei. Record pe care pilotul german l-a stabilit între Marele Premiu al Statelor Unite din 2001 și Marele Premiu al Japoniei din 2002. Max Verstappen a avut 15 clasări consecutive pe podium în 2023, fiind oprit din cursa pentru acest record la Singapore, unde a încheiat doar al cincilea la finalul cursei.

Cele mai multe pole position într-un sezon

În pofida faptului că a fost aproape tot timpul cel mai rapid pilot din competiție, Verstappen n-a reușit în 2023 decât 12 clasări în pole position. Charles Leclerc (5), Sergio Perez (2), Carlos Sainz (2) și Lewis Hamilton (1) au fost piloții care l-au împiedicat în 2023 pe Verstappen să ajungă la recordul deținut de Sebastian Vettel – 15 curse cu plecare din pole position, record pe care germanul l-a stabilit în 2011, când cucerea al doilea său titlu mondial. Verstappen a început 2024 cu două pole-uri la rând, în Bahrain și Arabia Saudită.

Cele mai multe pole position consecutive

Recordul la acest capitol este deținut de legendarul și regretatul Ayrton Senna, pilot care a avut opt plecări consecutive din prima linie a grilei de start, în 1989. Max Verstappen s-a oprit în 2023 la cinci pole position la rând, între Marele Premiu din Monaco și cel al Marii Britanii. Seria a fost oprită de pole-ul obținut de Lewis Hamilton pe Hungaroring. În 2023, olandezul are deja două pole position consecutive și este lansat din nou în urmărirea recordului deținut de Senna.

Cele mai multe tururi rapide într-un sezon

Max Verstappen a avut în 2023 nouă curse în care a stabilit cel mai rapid tur și ar mai fi avut nevoie de o singură cursă pentru a egala recordul impus de Michael Schumacher în 2004 și corectat în două rânduri de Kimi Raikkonen, în 2005 și 2008. Un record de zece curse cu cel mai rapid tur în cursă. Verstappen a bifat deja un Fastest Lap în acest an pe traseul din Bahrain, pentru ca în Arabia Saudită Charles Leclerc să-i fure cel mai rapid tur în cursă în chiar ultimul tur.