Vechii dușmani se revăd

Grupa D a EURO 2016 debutează, duminică, de la ora 16:00, cu confruntarea dintre Turcia si Croația, un meci care tinde sa devină un mic clasic al fotbalului european.

Rivalitatea dintre cele două echipe a început la EURO 1996, când Croația a câștigat cu 1-0 și a continuat la EURO 2008, unde Turcia și-a luat revanșa și a câștigat, la penalty-uri, în sferturile de finală, după un duel dramatic. Barajul pentru EURO 2012 a însemnat o nouă victorie a croaților și, dacă nu era suficient, cele două se vor întalni și în preliminariile pentru Cupa Mondială din 2018 din Rusia.

Turcii si croații sunt văzuți printre posibilele surprize de la EURO, dar Grupa D e dominată de prezența Spaniei, campioana europeană en-titre, astfel că primul meci devine foarte important.

Urmașii lui Suker au ca argument principal experiența internațională, dar și o linie de mijloc foarte valoroasă, care-i cuprinde pe Modric, Rakitic, Kovacic sau Perisic, fotbalisti tehnici, înzestrați, având ca principală sarcină aprovizionarea lui Mario Mandzukic, omul de gol al formației pregatite de Ante Cacic.

De partea cealaltă, Turcia se bazează pe flerul lui Fatih Terim, “Împaratul” care a scris istorie de-a lungul carierei impresionante și care s-a aflat pe banca tehnică și la EURO 1996, când Croația ieșea învingătoare din primul duel cu Turcia la un Campionat European. Dacă echipa croată se bazează pe un grup puternic, sudat, Turcia e obișnuită să traiască prin individualități.

Arda Turan și Hakan Calhanoglu sunt vedetele așteptate să strălucească în aceasta vară pe stadioanele din Franța, în timp ce Emre Mor, al treilea cel mai tânăr fotbalist de la EURO, e văzut drept asul din mânecă.

Echipele probabile:

Turcia: Volkan Babacan – Gökhan Gönül, Mehmet Topal, Hakan Balta, Caner Erkin – Ozan Tufan, Selçuk Inan – Volkan ªen, Hakan Çalhanoglu, Arda Turan – Burak Yilmaz.

Croația: Subašiæ – Srna, Æorluka, Vida, Striniæ – Badelj, Modriæ, Rakitiæ – Brozoviæ, Mandzukic, Perišiæ

Întâlniri directe

De-a lungul timpului, Turcia și Croația s-au întâlnit de șase ori, iar ex-iugoslavii nu au pierdut niciodată în 90 de minute. Betano.com are o cotă de 2 pentru victoria Croației.

Patru victorii ale Croației ți două egaluri în meciurile de 90 de minute ar trebui sa le dea un ascendent moral baieților lui Cacic, dar victoria dramatică de la EURO 2008, după penalty-uri, a rămas în istorie drept unul dintre cele mai bune meciuri ale Turciei.