Știința exactă arată: Franța campioană europeană, România locul 3 în grupele EURO 2016


Echipa națională de fotbal a României nu are de partea sa cifrele pure, la EURO 2016. Tricolorii ar urma să nu treacă de grupele competiției, chiar dacă acest lucru s-ar întâmpla la limită. Ratarea calificării  în faza eliminatorie a EURO 2016 este demonstrată nu de un pronostic oarecare, ci o analiză matematică pusă pe hârtie de specialiști.

Gracenote, o companie americană de top din domeniul statisticilor matematice, a socotit că România va obține un coeficient de performanță de 62% raportat la adversarele directe, ceea ce o va plasa pe locul al treilea în Grupa A. Acest procentaj nu va duce însă România printre cele patru echipe calificate în optimile de finală de pe locul al treilea, ci ne-ar trimite acasă alături de Ungaria.

O mică nuanță poate face diferența

Matematica nu are însă mereu dreptate și, de multe ori, calculele hârtiei au fost răsturnate în sport. Un gol în plus sau în minus, un punct în plus sau în minus ar putea crește procentajul de performanță al României, iar echipa noastră s-ar putea califica în optimi.

Privind cifrele seci, România poate ajunge pe locul al doilea în Grupa A, în locul Elveției. Ne trebuie doar un procent în plus pentru a ajunge la 63%, iar Elveției unul în minus. Acest punct procentual poate veni din șansă, cea care ar putea prima în fața ecuației sau dintr-un golaveraj mai bun.

Dacă cifrele vor fi totuși călăul României, iar echipa lui Anghel Iordănescu va încheia pe locul al treilea în Grupa A, tot există o șansă. Două puncte procentuale în minus pentru Irlanda ne-ar asigura ultimul loc de calificare spre optimi.

Dacă intuiești că România se va califica în “optimi” de pe locul 3, casa de pariuri Betano oferă cota 3,75.

Finala Franța – Spania

Oricum ar fi, matematica ne demonstrează că România nu se află într-o grupă bună, ci într-una din care va proveni viitoarea campioană europeană. Cu un procentaj uriaș de 97%, francezii par de neoprit până la trofeu.

Pe Betano.com, cel mai nou site autorizat de pariuri online, Franța este prima favorită pentru a câștiga titlul. O întâlnire în finală a cocoșilor galici cu campioana en-titre Spania are o cotă de 13.

Deși cifrele nu sunt de partea noastră, sperăm ca România să fie surpriza plăcută de la EURO 2016 și să ajungă cât mai departe în competiție.