islanda euro 2016

Islanda, mica țară uriașă de la EURO 2016


Islanda este singura echipă surpriză calificată în optimile de finală ale EURO 2016. Debutantă în cadrul unui turneu european, Islanda este o țară despre care nu se știe mare lucru. Însă, prin prestația din Franța nordicii au ajuns pe harta mare a fotbalului și se poate vedea și cum.

O țară mică, dar plină de fotbaliști

Islanda a obținut o calificare surpriză în sferturile de finală ale EURO 2016, dar surpriza a început să fie clădită din timp, nu de ieri de azi.

Cu o populație de aproximativ 330.000 de oameni, Islanda este cea mai mică țară care a jucat vreodată în cadrul unui turneu final. Deși nu are o bază de selecție mare, aproximativ 21.000 de oameni sunt înregistrați ca fotbaliști, adică în jur de 6,5% din populația totală a țării!

Vremea este potrivnică fotbalului în Islanda, dar acest lucru nu a fost o piedică în fața pasiunii pentru acest sport. Islandezii au construit terenuri de fotbal acoperite, inclusiv cu  tribune pentru mii de spectatori, așa cum se poate vedea în imaginea de mai jos.

2

De la 1% la 8 %

Islanda a făcut furori în preliminarii, în presa internațională. A învins Turcia la primul meci din grupă, în Islanda, pe un stadion pe jumătate gol, cu 7.000 de oameni în tribune din capacitatea de 15.000.

Promoții Betano.com: Ce este miza înapoi la 0-0?

Victoria a avut un impact atât de mare, încât la următorul meci jucat tot acasă, cu Olanda, s-a jucat cu casa închisă.

Apoi, la meciul jucat în Olanda în 2015, aproape 1% din populația țării – în jur de 3.300 de oameni – a făcut deplasarea la Amsterdam.

La meciul jucat la EURO 2016 în orașul francez Nisa, când Islanda a învins Anglia, 8% din populația țării s-a aflat pe stadion, adică în jur de 25.000 de islandezi!

În anul 2010, Islanda era clasată pe locul 112 în lume, iar acum este la un pas de a intra în Top 30, fiind pe locul 34.

Portarul este regizor de film

Portarul islandez Hannes Halldorsson este regizor de film. El a regizat clipul cu care țara sa a fost prezentă la Eurovision în anul 2012, pe care îl poți vedea mai jos.  Unul dintre manageri este dentist, iar întregul lot valorează în jur de 40 de milioane de euro.

Vor reuși nordicii să continue filmul lor de succes la EURO 2016? Ei au o cotă de 9 pentru a bate Franța în sferturile de finală.

One Comments

  1. Pingback: Aflăm ultima semifinalistă, Franța sau Islanda - Betano Blog

Leave a Reply