sursa foto: https://pxhere.com/ro/photo/1561945

Absolut tot ce trebuie să știi despre eSports

Evenimentele sportive din zona de eSports reprezintă cea mai nouă atracție în rândul pariorilor din online. Fascinația pentru jocurile video nu ar mai mira pe absolut nimeni în 2020, cât despre competițiile internaționale de eSports, premiile oferite concurează fără probleme cu cele din cadrul turneelor de Mare Șlem. Însă pariuri pe meciuri de Counter Strike sau DOTA? Ei bine, da! La final îți explicăm și cum poți paria online cu noi pe meciuri ale celor mai tari echipe din eSports. Însă până atunci, haide să aflăm împreună mai multe toată această mega-industrie: 

CUPRINS

  1. Aspecte de bază despre eSports

1.1. Jocuri video pe care poți paria 

1.2. Echipele / jucătorii de eSports 

1.3 Turneele majore de eSports

  1. Competițiile de eSports în România
  2. Cele mai populare jocuri eSports și regulile lor

3.1. Reguli eSports: Counter-Strike Global Offensive

3.2. Reguli eSports: DOTA 2

  1. Pariurile eSports: Ce trebuie să știi despre acestea?
  2. Transmisiuni live din eSports
  • Aspecte de bază despre eSports

Dacă nu cunoști încă prea multe detalii despre fenomenul “eSports”, iată câteva aspecte de bază cu care este bine să te familiarizezi: 

1.1. Jocuri video pe care poți paria 

Cele mai populare jocuri video ale momentului sunt Counter-Strike Global Offensive, DOTA 2 și League of Legends (LOL). De altfel, în jurul acestora se organizează în prezent și cele mai puternice competiții de eSports din lume, inclusiv cele desfășurate în România (despre despre care vorbi puțin mai jos). 

1.2. Echipele / jucătorii de eSports 

În cadrul competițiilor de eSports, jocurile se organizează de cele multe ori între echipe. Câteva exemple de jocuri video disputate în ligile mari de eSports, jucate în sistem “team vs team”: Counter Strike, League of Legends, Dota 2, Heroes of The Storm. Cei care ajung să facă parte din cele mai bune echipe de eSports din lume sunt jucători cu mii de ore de joc la activ, atât în mod “single player”, cât și alături de alți membri ai aceleiași echipe. 

Numele Armand Pittner îți spune ceva? Dacă nu, află de la noi că romanul stabilit în Canada este unul dintre cei mai buni jucători de DOTA 2 din lume, cunoscut mai bine de o industrie întreagă după numele de jucător: bOne7. În 2014, alături de echipa sa (Cloud9), acesta ajungea în finala uneia dinre cele mai urmărite competiții de profil din lume, “The International”. 

Din punct de vedere al managementului jucatorilor, echipele profesioniste de eSports sunt foarte asemănătoare cu cele din fotbalul de prima clasă. Jucătorii semnează contracte cu echipele și percep jocurile video ca pe un job full time: antrenamente zilnice cu traineri dedicați creșterii întregii echipe, ședințe în care se discută abordarea anumitor strategii de joc, sponsorizări individuale sau de echipă etc

Cele mai valoroase echipe de eSports ale momentului sunt: 

 

  • Team Liquid 
  • FaZe Clan
  • Fnatic
  • NRG ESports
  • G2 ESports
  • ENCE
  • Evil Geniuses
  • Team Vitality
  • Ninjas in Pyjamas
  • Cloud9 / Astralis Group

 

Salariile oferite de echipă nu reprezintă singura sursă de venit a jucătorilor. În pauzele competiționale, mulți dintre aceștia joacă live pe diferite canale de stream, primind de multe ori donații substanțiale din partea fanilor. 

1.3. Turneele majore de eSports

Această categorie aparte de competiții eSports însumează și cele mari premii pentru câștigători. Turneele majore pot fi organizate fie de către dezvoltatorul unui anumit joc (ex: “The International” la DOTA este organizat chiar de compania-mamă, Valve), fie de către companii specializate. Pentru a-ți face o idee despre fondul anual de premii, iată doar un singur exemplu: în cadrul turneului major “The International” din 2019, suma totală a premiilor s-a ridicat la fabuloasa sumă de 34 milioane de dolari. 

Nici cei care joacă CS:GO în cele mai mari turnee nu se pot plânge de sumele oferite de organizatori. Pentru fiecare competiție majoră, premiile se învârt în jurul sumei de 1 milion de dolari, însă trebuie precizat faptul că peste acest plafon se mai adaugă și alte 3-4 milioane de dolari, bani obținuți din vânzarea stickerelor virtuale. Calendarul competițional pentru eSports este unul cât se poate de bogat, așadar, echipele “pe val” dintr-un sezon pot acumula la finalul acestuia sume impresionante.  

  1. Competițiile de eSports în România

Românii se implică enorm în organizarea turneelor de eSports. DreamHack și Gaming Week sunt doar două dintre competițiile de profil susținute la noi în țară, la care vin o mulțime de vizitatori. Cifrele audiențelor sunt cât se poate de impresionante: la DreamHack 2016, peste 25.000 de spectatori au venit la turneu, pe durata a 3 zile. Unul dintre cele mai importante turnee de eSports din România s-a organizat în 2015 la Cluj, în cadrul căruia s-au organizat 3 turnee majore de CS:GO. Cei prezenți atunci la turneu au putut vedea în acțiune 16 dintre cele mai bune echipe ale lumii. 

2019 a fost încă un an foarte bun pentru piață locală de evenimente în gaming. La București s-a organizat Bucharest Gaming Week, turneu organizat chiar în Palatul Parlamentului. S-au organizat atât competiții de 1 vs 1 la CS Global Offensive, Need for Speed, Fifa și Mortal Kombat, dar și jocuri în echipă (5 vs 5) la CS:GO, precum și jocuri demonstrative cu invitați speciali.  

  1. Cele mai populare jocuri eSports de pe Betano și regulile lor

Pe Betano poți paria pe meciuri între cele mai tari echipe de eSports. Jocurile preferate alte gamerilor, pariorilor pe eSports și ale celor care se uită online pe twitch.tw la astfel de turnee sunt: Counter-Strike Global Offensive și DOTA 2. Iată mai multe informații despre cum se joacă aceste jocuri în turneele de eSports:

3.1. Reguli eSports: Counter-Strike Global Offensive

Este un joc disputat între două echipe (5 vs 5), fiecare echipă având câte un rol în cadrul jocului: o echipă este “tero” (teroriștii), iar cealaltă este “counter” (trupele antitero). După 15 minute de joc, rolurile se schimbă între cele două echipe. Teroriștii trebuie să plaseze o bombă într-un loc bine definit de pe hartă (de obicei, în turneele de eSports, CS:GO se desfășoară constant pe aceleași 5-6 hărți), în timp ce “counterii” trebuie să dezamorseze bomba. 

Echipa care își atinge obiectivul (detonare / dezamorsare) câștiga runda respectivă. De asemenea, runda mai poate fi câștigată și în cazul în care absolut toți membrii unei echipe sunt eliminați. O hartă este câștigată atunci când prima echipă ajunge la numărul de 16 runde câștigate.   

3.2. Reguli eSports: DOTA 2

DOTA 2 este extrem de asemănător lui League of Legends, din punct de vedere al dinamicii unui joc. Diferența este dată de eroii diferiți și puterile diferite pe acestea la pot obține, utilizându-le apoi în lupta directă cu adversarii. Este un joc disputat tot între două echipe, a câte 5 jucători fiecare. Fiecare jucător are propriul său erou in joc, cu ajutorul căruia poate achiziționa o serie de item-uri, ce îi oferă abilități speciale de atac / apărare. fiecare echipă are 3 turnuri plasate în zone diferite (top, mid, bot). 

În timp ce unul dintre scopurile echipei este de a-și apăra aceste turnuri, celălalt obiectiv major este de a ataca celelalte 3 turnuri ale echipei adverse. După ce acestea au fost distruse, se avansează către baza inamică, păzită și aceasta de o altă serie de turnuri. Echipa care reușește să distrugă baza inamică va câștiga harta. 

  • Pariurile eSports: Ce trebuie să știi despre acestea?

Pariurile eSport de pe Betano sunt la fel de simplu de plasat ca cele pe evenimente sportive din fotbal, handbal, tenis etc. Fiecare joc video din oferta noastră are propria sa pagină de competiții, astfel încât tu să poți ajunge mult mai ușor la meciurile de care ești interesat: 

Competițiile zilei din Counter-Strike GO:

Oferta Betano la CS:GO pe care jucătorii o au la dispoziție include pariuri de genul: 

 

  • Câștigător; 
  • Peste/Sub;

 

  • Handicap. 

Competițiile zilei din DOTA 2:

Din oferta Betano cu pariuri pentru jocul video DOTA 2 nu lipsesc: 

 

  • Câștigător; 
  • Peste/Sub;
  • Handicap.

 

Pentru a vedea întreaga ofertă zilnică de pariuri pe care noi ți-o punem la dispoziție, intră acum pe link urmator: https://ro.betano.com/sport/esports/

Dacă vrei să afli mai multe informații despre echipele și jucătorii de CS:GO, schimbările de lot, problemele interne, astfel încât să faci de fiecare dată cele mai bune alegeri de pariere, găsești pe următorul site o mulțime de informații relevante: https://www.hltv.org/

Dacă ești interesat de pariurile pe meciurile de DOTA 2 și vrei să afli mai multe informații despre echipele și jucătorii profesioniști în circuitele de eSports, intră pe: http://blog.dota2.com/

Transmisiuni live din eSports

Dacă vrei să urmărești în timp real meciul pe care ai pariat, poți face asta intrând pe twitch.tv, cea mai mare platformă de streaming live din lume, dedicată jocurilor video. Tot aici îi poți urmări live pe unii dintre cei mai buni jucători profesioniști de pe Glob (povesteam mai sus despre cum își pot rotunji aceștia veniturile). Această platformă este disponibilă atât pe iOS, cât și pe Android. 

Acestea sunt cele mai importante informații pe care un parior trebuie să le cunoască despre eSports. Ține cont de faptul că natura acestor evenimente sportive nu transformă pariurile sportive într-o joacă. Exista riscuri pe care cei care pariază pe eSport trebuie să le înțeleagă. Pentru a afla mai multe despre jocul responsabil pe care noi îl promovăm, click AICI. . 

Leave a Reply