Echipele Mondialului: Serbia (20/32)

Prezentările naționalelor de la Campionatul Mondial ajung la finalul grupei E. Din ea fac parte Brazilia, Elveția, Costa Rica și Serbia – echipa zilei pe Betano.

Serbia s-a calificat la Campionatul Mondial de pe primul loc al grupei D în preliminariile UEFA, depășind Irlanda, Țara Galilor și Austria.

Va fi a 12-a participare la turneul final, fiind continuatoarea Iugoslaviei și a Serbiei-Muntenegru. A jucat la primul Campionat Mondial, în 1930, când a terminat pe locul 4 – cea mai bună performanță, egalată în 1962.

Palmares la Campionatul Mondial: 43 meciuri – 17 victorii, 8 egaluri, 18 înfrângeri – golaveraj 64-59

Cele mai multe meciuri: 4 jucători, 9

Cele mai multe goluri: Drazan Jerkovic, 4

Citește, pe blogul Betano, toate prezentările echipelor de la Campionatul Mondial!

Serbia e departe de anii de glorie, fiind abia la al treilea turneu final după 2000. Ca Iugoslavia a fost o națională extrem de puternică, având două locuri 4 la Campionatul Mondial și două medalii de argint la EURO (1960 și 1968). Ultima dată când au ieșit din faza grupelor la un turneu final a fost la EURO 2000, însă sârbii speră acum să avanseze. În calificări au pierdut doar un meci, în Austria, providențial fiind Dusan Tadic: mijlocașul ofensiv a creat peste jumătate din golurile lor, înscriind de 4 ori și pasând decisiv de 7.

Cota să câștige turneul: 200.00!

Urmarea calificării „en fanfare”? Schimbarea antrenorului. Slavoljub Muslin a fost dat afară după mai multe conflicte cu federația pe baza selecției – în special refuzul de a îl aduce în lot pe Sergej Milinkovic-Savic. În locul lui a fost numit Mladen Krstajic, de 44 de ani, fără vreun pic de experiență ca antrenor principal. Krstajic a schimbat imediat sistemul și l-a introdus pe Milinkovic-Savic direct în primul 11, astfel că vechile probleme au fost eliminate, dar rămâne de văzut dacă lipsa lui de practică va fi un dezavantaj. Principalul atu al echipei e linia mediană, unde, lângă Milinkovic-Savic sunt trei fotbaliști de Premier League: Matic, Tadic și Milivojevic. Fundașii sunt bătrâni, dar experimentați, cu sute de meciuri în ligile tari ale Europei. Sistemul de joc e diferit de cel din calificări, necunoscută fiind și organizarea tactică. Adversarii pot afla mai multe în amicalul de mâine cu Chile, la fel și Cosmin Contra, pentru că Serbia va fi în grupă cu România la Liga Națiunilor din toamnă.

Echipa probabilă (4-2-3-1)

Vladimir Stojkovic (Partizan) – Antonio Rukavina (Villarreal), Branislav Ivanovic (Zenit), Dusko Tosic (Guangzhou R&F), Aleksandar Kolarov (AS Roma) – Nemanja Matic (Manchester United), Luka Milivojevic (Crystal Palace) – Dusan Tadic (Southampton), Sergej Milinkovic-Savic (Lazio Roma), Filip Kostic (Hamburger SV) – Aleksandar Mitrovic (Newcastle United)

Programul Serbiei la Campionatul Mondial

17 iunie, ora 15:00 – Costa Rica

22 iunie, 21:00 – Elveția

27 iunie, 21:00 – Brazilia

Leave a Reply