Abdellatif Baka record jocuri paralimpice 2016

Un atlet paralimpic a bătut un record olimpic


Jocurile Paralimpice 2016 au adus luni seară un rezultat remarcabil. Un atlet cu dizabilități a reușit să doboare recordul olimpic pe distanța de 1.500m.

În general, când vorbești despre Jocurile Paralimpice, te aștepți ca performanțele acestor sportivi extraordinari să fie mai slabe decât cele ale atleților obișnuiți. Motivele sunt evidente, sportivii paralimpici trebuie să surmonteze diverse dizabilități fizice, care de care mai severe.

Însă, Jocurile Paralimpice 2016 au adus un eveniment neașteptat. Recordul campionului olimpic Matthew Centrowitz, stabilit în luna august la Rio, a fost corectat de atletul paralimpic alegrian Abdellatif Baka cu 1,7 secunde.

Baka a devenit cel mai rapid olimpic de pe planetă pe distanța de 1.500 atât dintre atleții cu dizabilități, cât și dintre cei fără probleme fizice.

Algerianul a cucerit medalia de aur la categoria T13, cea a sportivilor cu dizabilități vizuale. La Jocurile Paralimpice există și categoriile T12 și T11 cu probleme vizuale mai severe.

Timpul lui Baka a fost de 3 minute și 48,29 secunde. Recordul olimpic al lui Centrowitz, de luna trecută, fusese de 3 minute și 50 de secunde.

Un record bătut de patru atleți 

Mai este demn de remarcat faptul că trei sportivi  clasați în urma lui Baka la 1.500 de metri, pe locurile 2, 3 și 4, au terminat cu timpi mai buni decât Centrowitz.

Acest lucru înseamnă că toți patru atleți paralimpici de la 1.500m ar fi putut fi campioni olimpici, dacă ar fi concuraj la Jocurile de Vară de la Rio!

Leave a Reply