Verstappen, favorit la victorie pe circuitul unde Senna n-a câștigat niciodată

Olandezul Max Verstappen domină autoritar sezonul de Formula 1, cu patru victorii obținute în primele șase curse de până acum, iar echipierul de la Red Bull nu pare dispus să facă vreo concesie nici pe Circuit de Catalunya, în Marele Premiu al Spaniei programat, duminică, de la ora 16:00. Pe cursa de Formula 1 de la Barcelona se poate paria în Betano pe învingător, clasare pe podium, în primii șase la final sau cel mai rapid tur în cursă.

Un circuit extrem de tehnic unde Verstappen știe cum se câștigă. A obținut prima victorie la Barcelona în 2016 și a dublat acest succes în urmă cu un an. ”Mad Max” este mare favorit să reușească dubla pe un traseu care i-a pus probleme legendarului Ayrton Senna. Brazilianul n-a câștigat niciodată Marele Premiu al Spaniei disputat pe circuitul de la Barcelona.

Dintre piloții aflați încă în Marele Circ cele mai multe victorii la Barcelona au fost obținute de Lewis Hamilton (6). Un capitol la care britanicul se află la egalitate cu Michael Schumacher și sunt toate șansele din lume să rămână așa și după cursa de duminică.

Dacă în lupta pentru victorie Verstappen este mare favorit să-și treacă în palmares un nou succes, ar fi al 40-lea din carieră, bătălia pentru podium se anunța una extrem de antrenantă.

Fără victorie în Formula 1 din 2013, când se impunea chiar la Barcelona în fața propriilor suporteri la volanul unui monopost Ferrari, Fernando Alonso trăiește în actualul sezon a doua tinerețe în Formula 1 alături de echipa Aston Martin.

Veteranul spaniol a urcat pe podium în cinci din cele șase curse de până acum, moralul lui Alonso fiind ridicat după locul doi ocupat la cursa din Monte-Carlo.

Cu 93 de puncte în clasamentul piloților, Alonso vrea mai mult și l-a luat deja în vizor pe Sergio Perez, pilotul aflat pe locul secund la o diferență de doar 12 puncte.

Al patrulea la general, cu doar 69 de puncte în șase curse, Lewis Hamilton are un singur podium în 2023, locul secund ocupat în Australia.

Cele șase victorii obținute la Barcelona în carieră îl obligă pe britanic să forțeze o nouă clasare pe podium pentru a demonstra celor de la Mercedes că merită să primească o prelungire a contractului.

Ferrari este echipa cu cele mai multe victorii din istorie la în Marele Premiu al Spaniei (12), dar Scuderia pescuiește în ape tulburi sezonul acesta, cu o singură clasare pe podium în șase curse.

Ultima victorie obținută de Ferrari la Barcelona a fost adusă de Alonso, în 2013.

Doar locul patru la general pentru Ferrari, în urma rivalelor Red Bull, Aston Martin și Mercedes, iar cursa de la Barcelona se anunță una la fel de gri pentru echipa căluțului cabrat.

Ultimii cinci câștigători la Barcelona:

2022 – Max Verstappen (Red Bull)

2021 – Lewis Hamilton (Mercedes)

2020 – Lewis Hamilton (Mercedes)

2019 – Valtteri Bottas (Mercedes)

2018 – Lewis Hamilton (Mercedes)

În patru din ultimele cinci curse disputate la Barcelona victoria a revenit pilotului plecat din prima poziție a grilei de start.

Excepție face anul 2022, când monegascul Charles Leclerc s-a aflat în pole position, dar victoria i-a revenit lui Max Verstappen.