Hatem Ben Arfa, pe vremea în care îmbrăca tricoul lui PSG (foto, în duel cu Granit Xhaka de la Arsenal într-un meci din grupele Ligii Campionilor 2016/2017)

Talentul pur care mai primește o șansă. De la marele Ronaldo!

Hatem Ben Arfa, unul dintre cei mai talentați mijlocași ofensivi ai generației sale, a primit, la 32 de ani, o nouă șansă de a-și relansa cariera intrată în impas. Playmaker-ul francez tocmai a semnat cu Valladolid, clubul legendarului Ronaldo Nazario, urmând să încerce, în LaLiga, să repună pe șine drumul în fotbal care, la un moment dat, părea strălucitor.

Născut la Clannart, în Franța, fotbalistul cu origini tunisiene s-a școlit la juniorii lui Olympique Lyon, apoi, între 2004 și 2008, a impresionat la echipa mare. O tânără speranță a fotbalului din Hexagon, a ieșit imediat în evidență prin tehnica mult peste medie și capacitatea de a scoate om din joc, iar în vara lui 2008 a fost cumpărat de Marseille în schimbul a 12 milioane de euro. Se părea că urmează o carieră impresionantă, dar…nu a fost să fie!

O excursie în Premier League….

Plecat din Ligue 1, Hatem a impresionat rapid în Premier League, unde a fost împrumutat la Newcastle United. A reușit chiar să ia mingea din propria jumătate, să dribleze tot și să marcheze, dar problemele, extrasportive în general, au început să apară. A fost trimis să joace la Hull City, s-a întors la Newcastle, dar, deși se aștepta să ajungă la apogeul carierei, nu a reușit să se ridice niciodată la nivelul așteptărilor în Premier League. În 2015, Newcastle, care-l cumpărase în 2011 pentru șase milioane de euro, l-a pus pe liber.

O ajută Ben Arfa pe Valladolid să evite retrogradarea? Vezi cotele speciale oferite de Betano!

Renaștere la Nice și gluma care i-a închis ușa la PSG

Între ianuarie și iulie 2015, talentatul Ben Arfa a stat fără echipă, la fel cum s-a întâmplat și în jumătatea de an de dinaintea semnării contractului cu Valladolid. Și-a reconsiderat opțiunile, a mers la OGC Nice, iar acolo a avut nevoie de un sezon la superlativ pentru a impresiona. PSG a sesizat oportunitatea, l-a luat liber de contract în 2016 și se părea că playmaker-ul și-a găsit, în sfârșit, locul.

A început bine, și-a arătat talentul incontestabil, apoi a dispărut brusc de pe radar. Într-o zi, a glumit cu șeicul Tamin al-Thani, emirul Qatarului, pe seama faptului că nu poate ajunge să discute cu Nasser Al Khelaifi, președintele lui PSG, iar poanta sa nu a fost gustată. Al Khelaifi a dat ordin ca Ben Arfa să nu mai apară în prima echipă a campioanei Franței, iar Unai Emery s-a conformat.

O pauză în 2018, apoi a semnat cu Rennes, iar acum, după șase luni în afara terenului, omul cu 15 selecții în naționala Franței se întoarce pe gazon. Dani Alves l-a numit un fenomen, iar Maxwell, fostul său coleg de la PSG, i-a făcut cea mai frumoasă descriere: “Un talent imens! Am văzut mulți jucători mari în cariera mea, dar el are calități diferite de ale tuturor când vine vorba de situațiile unu vs. unu”.

Ca fani ai fotbalului, nu ne rămâne decât să sperăm că, la 32 de ani, Hatem Ben Arfa are mintea cu el și va demonstra în LaLiga ca talentul nu se pierde odată cu vârsta.

Leave a Reply