România și posibilii adversari la EURO 2024. Cotele Betano înaintea tragerii la sorți

Sâmbătă, 2 decembrie, va avea loc la Hamburg tragerea la sorți a grupelor Campionatului European din 2024, competiție la care naționala României s-a calificat de pe primul loc. Betano a analizat cele patru urne valorice, cu posibilii adversari ai tricolorilor la competiția din vara anului viitor.

România revine la un Campionat European după opt ani și va face parte din a doua urnă valorică la tragerea la sorți. Aceasta înseamnă că în mod sigur nu vom putea întâlni în faza grupelor la EURO 2024 echipe precum Danemarca, Turcia, Ungaria, Albania și Austria. Toate acestea fac parte de asemenea din a doua urnă valorică la tragerea la sorți.

Germania, cel mai accesibil adversar din prima urnă

În mod paradoxal, la ora actuală judecând după forma de moment și ultimele rezultate, Germania este cel mai accesibil adversar pentru România din prima urnă valorică. O echipă pe care am întâlnit-o cel mai recent în preliminariile Cupei Mondiale din 2022. Germania a câștigat doar trei meciuri din cele 11 disputate în acest an, fiind învinsă de șase ori. Polonia, Columbia, Japonia, Turcia și Austria sunt echipele care au înfrânt Germania în amicalele din acest an.

La precedenta participare la un Campionat European echipa României a făcut parte din grupa echipei gazdă, Franța, și a disputat în premieră meciul de deschidere la un turneu final.

Din prima urnă valorică ar fi de evitat Portugalia, singura echipă care a încheiat preliminariile cu zece victorii din tot atâtea meciuri și care a avut cel mai bun atac (32 de goluri marcate) și cea mai solidă apărare (2 goluri primite). Vicecampioana mondială Franța a avut al doilea cel mai bun atac (29 de goluri marcate) și a doua cea mai bună apărare (3 goluri primite) și este de asemenea o echipă de evitat.

Anglia, Belgia și Spania sunt adversare în fața cărora tricolorii ar putea emite pretenții, deși vorbim de formații obișnuite cu fazele superioare ale marilor turnee finale.

În oferta antepost Betano principalele favorite la câștigarea EURO 2024 sunt Anglia și Franța, fiecare cu o cotă de 5.00. Germania este cotată cu șansa a treia, cotă 8.00, în timp ce Portugalia și Spania au cota 9.00 pentru ridicarea trofeului după finala din 14 iulie.

Olanda, sperietoarea din a treia urnă valorică

Calificată de pe locul al doilea în grupa câștigată de Franța, cu șase victorii și două înfrângeri, Olanda este cel mai puternic adversar din a treia urnă valorică. O urnă din care mai fac parte Scoția, Croația, Slovenia, Slovacia și Cehia. Împotriva Croației și Sloveniei avem revanșe de luat după momentele 1998, respectiv 2001. Contra Olandei am jucat ultima oară la EURO 2008 chiar meciul decisiv pentru calificarea în sferturi și am pierdut, după ce remizasem cu Franța și Italia. Cu excepția Cehiei toate celelalte posibile adversare din această urnă au pierdut câte două meciuri în preliminarii.

Orice în afara Italiei

Câștigătoarea titlului la EURO 2020 s-a calificat cu emoții la turneul final din Germania, după ce a mai ratat un Mondial, al doilea consecutiv. Italia a prins locul doi în grupa Angliei având golaverajul mai bun comparativ cu Ucraina, echipă trimisă la baraj și care ar putea ajunge și ea în a patra urnă valorică. Serbia și Elveția sunt celelalte două posibile adversare știute la tragerea la sorți, echipe de nivelul României la ora actuală. Din meciurile de baraj ar mai putea ajunge în această urnă Polonia, Grecia, Ucraina, Israel sau Bosnia-Herțegovina. Cu alte cuvinte, orice adversar e binevenit de aici mai puțin Italia, echipa care ne-a scos în sferturi la EURO 2000, în ultimul meci al lui Gheorghe Hagi la echipa națională.

Cota României

România va participa pentru a șasea oară la Campionatul European, competiție unde am câștigat un singur meci, 3-2 cu Anglia în 2000, când am reușit prima și singura dată ieșirea din grupe.

În oferta antepost Betano echipa României are cota 100.00 la câștigarea Campionatului European. Dintre echipele deja calificate doar Albania (150.00), Slovacia și Slovenia (200.00) sunt cotate mai slab în acest tablou al favoritelor.