Unul dintre cei mai mari fotbaliști din istorie, Diego Maradona a fost președintele lui Dinamo Brest

Fotbalul din Belarus, pus pe hartă de Maradona și Coronavirus

Prima ligă din Belarus, devenită competiția preferată a amatorilor de pariuri sportive online în timpul pandemiei cauzate de virusul COVID-19, își trăiește a doua “perioadă de glorie”. Prima a venit în vara lui 2019, când marele Diego Armando Maradona a fost protagonistul primei încercări de a scoate la suprafață “Sportul Rege” din fosta Republică Sovietică.

Ziua în care marele Diego a fost plimbat într-un camion pe străzi

Considerat de mulți cel mai talentat fotbalist care a pășit vreodată pe dreptulghiul verde, Diego Armando Maradona lăsa, în mai 2019, Zona Golfului pentru o experiență complet nouă la Dinamo Brest, un club deloc cunoscut în liga dominată, în ultimii 13 ani, de BATE Borisov. Numit președinte și însărcinat să se ocupe de strategia de dezvoltare a clubului, “D10S” a semnat, un contract valabil pe trei sezoane. La puțin timp, Dinamo a învins-o pe BATE Borisov în finala Cupei, cu gol al lui Artem Milevski, fostă vedetă la Dinamo Kiev și la…Concordia Chiajna.

La început de iulie, pe străzile însorite din Brest s-a petrecut un moment rămas unic în istoria “rușilor albi”. Adus în fața miilor de oameni într-un camion impozant, Maradona s-a alăturat echipei, iar baia de mulțime făcută în plină vară a dat un imbold important campionatului ex-sovietic. Cu mii de oameni veniți să-l vadă, cu un nume important în componență, Dinamo Brest avea, la acea vreme, un nume care să atragă. Atenție, bani, sponsori!

Dar Diego nu a stat prea mult la Brest

A fost evident pentru toată lumea că aducerea nonconformistului argentinian a fost una pur politico-financiară. Un exercițiu care ar fi fost mult mai reușit, dacă Diego nu pleca după doar câteva luni. În septembrie, cel care primise funcția de președinte la Dinamo Brest s-a plictisit, probabil, de fotbalul din Belarus și a semnat cu Dorados de Sinaola, echipă din eșalonul al doilea al Mexicului.

În noiembrie, Dinamo Brest a câștigat campionatul din Belarus și a întrerupt seria de 13 succese consecutive a campioanei BATE Borisov. Diego nu și-a uitat foștii camarazi și a transmis, pe Instagram, un mesaj de felicitare în limba rusă. A fost gestul prin care El Pipe d’Oro și-a luat la revedere de la fotbalul din Belarus și de la președintele Lukașenko, cel care, alături de Fidel Castro, Hugo Chavez, Muammar Gaddafi sau Vladimir Putin s-a înscris pe lista șefilor de stat cu care eroul Cupei Mondiale din 1986 s-a înțeles bine.

Pandemia de Coronavirus îi readuce în atenție

În 2020, la un an de la plecarea lui Diego din Brest, un alt eveniment neprevăzut scoate din amorțeală fotbalul profesionist din Belarus. În contextul în care toate ligile de fotbal ale lumii (în afară de Nicaragua) și-au suspendat competițiile profesioniste din cauza pandemiei de COVID-19, același Lukașenko spune că virusul trece, în Belarus, cu votcă și…fotbal. Așa se face că Dinamo Brest, BATE Borisov sau Dinamo Minsk le țin loc granzilor Europei în topul preferințelor pasionaților de pariuri sportive online. Iar pe Betano, alături de sute de opțiuni pentru fiecare meci din campionatul Belarusului, îi putem urmări pe Katsikas, fostul fundaș al lui Dinamo, Azdren Llullaku, fost golgheter în campionatul românesc, și Artem Milevski, cândva mare vedetă la Dinamo Kiev sau component al lotului Concordiei Chiajna.

Leave a Reply