Echipele Mondialului: Panama (26/32)

Grupa G a Campionatului Mondial din Rusia e formată din Belgia, Tunisia, Anglia și Panama – echipa prezentată azi de Betano.

Panama s-a calificat la Campionatul Mondial de pe locul 3 al grupei finale CONCACAF, sub Mexic și Costa Rica, însă peste Honduras, Statele Unite și Trinidad Tobago. Interesant, este singura echipă de la turneul final care a avut golaveraj negativ în preliminarii.

Panama va debuta la Campionatul Mondial din Rusia.

Palmares la Campionatul Mondial:

Cele mai multe meciuri: –

Cele mai multe goluri: –

Citește, pe blogul Betano, toate prezentările echipelor de la Campionatul Mondial!

Panama e a 11-a selecționată CONCACAF ce participă la Mondial și una dintre cele două debutante. Nu a fost vreodată aproape de calificare până acum, ajungând doar de două ori în grupa finală a Americii de Nord și Centrale – în 2006 și 2014, fără să prindă măcar locul de baraj. Pe plan continental se pot mândri cu rezultate mai bune la Gold Cup, cu două finale în palmares – în 2005 și 2013, și două semifinale – 2011 și 2015.

Cota să câștige turneul: 1000.00!

În Panama a fost declarată Sărbătoare Națională după ce echipa de fotbal s-a calificat la Mondial. Pentru reprezentativa din America Centrală e cea mai importantă realizare din istorie și i se datorează antrenorului columbian Hernan Dario Gomez. Acesta are deja experiența unei calificări în premieră, ducând Ecuadorul la Mondial pentru prima dată în 2002. E la al treilea turneu final, calificând și Columbia în 1998. Gomez a obținut maximul cu resurse limitate, făcând din Panama o echipă dură, expertă în contraatac. După obținerea biletelor pentru Rusia a folosit foarte mult sistemul 5-4-1 și autobuzul din dotare pentru a îl parca în fața porții. Tactica a funcționat cu Danemarca sau Norvegia, însă a dat chix cu Elveția – primind 6 goluri. Ce șanse are împotriva unei echipe ultra-ofensive, cum e a Belgiei, în meciul de deschidere? Jaime Penedo va fi, probabil, jucătorul panamez care va avea cel mai mult de treabă. Portarul lui Dinamo are 131 prezențe în națională, fiind al doilea în clasamentul all-time al țării sale. Nu e singurul fotbalist care a trecut prin România ce face parte din lotul lor: mijlocașul Armando Cooper a jucat la Oțelul Galați, între 2013 și 2014. 5 fotbaliști are Panama care provin de la echipe europene, dintre care numai 2 la nivel de primă ligă: Penedo și fundașul Erick Davis, din Slovacia.

Echipa probabilă (5-4-1)

Jaime Penedo (Dinamo) – Michael Murillo (New York Red Bulls), Felipe Baloy (CSD Municipal), Roman Torres (Seattle Sounders), Fidel Escobar (New York Red Bulls), Luis Ovalle (Olimpia Tegucigalpa) – Armando Cooper (Universidad de Chile), Gabriel Gomez (Atletico Bucaramanga), Anibal Godoy (San Jose Earthquakes), Jose Luis Rodriguez (Gent II) – Gabriel Torres (Huachipato)

Programul panamezilor la Campionatul Mondial

18 iunie, ora 18:00 – Belgia

24 iunie, 15:00 – Anglia

28 iunie, 21:00 – Tunisia

Leave a Reply