Echipele Mondialului: Egipt (3/32)

După Rusia și Arabia Saudită, prezentarea echipelor de la Campionatului Mondial realizată de Betano aduce Egiptul în centrul atenției.

Egipt s-a calificat la turneul final după ce a câștigat grupa E din preliminariile africane. Au avut 13 puncte în 6 meciuri jucate, clasându-se peste Uganda, Ghana și Congo.

Va fi doar a treia participare a Egiptului la Campionatul Mondial. Au mai jucat în 1934 și 1990, în ambele cazuri fiind eliminați în prima rundă a competiției.

Palmares la Campionatul Mondial: 4 meciuri – 0 victorii, 2 egaluri, 2 înfrângeri – golaveraj 3-6

Cele mai multe meciuri: 10 jucători au câte 3

Cele mai multe goluri: Abdel Fawzi, 2

 

E greu de înțeles cum o țară ca Egipt are doar trei calificări la Campionatul Mondial și, și mai greu, cum nu a mai fost prezentă din 1990. Nord-africanii au dominat autoritar fotbalul continental la finalul deceniului trecut, câștigând de trei ori consecutiv Cupa Africii pe Națiuni, dar au privit la televizor cea mai importantă competiție din sport în timp ce, de pe continentul negru, se calificau țări ca Togo sau Angola. Anii 2010 au fost de coșmar, iar după trei titluri la rând au avut trei turnee la care nici măcar nu s-au calificat. În 2017 au revenit la Cupa Africii și au ajuns până în finală, pierzând cu Camerun.

Cota să câștige turneul: 150.00!

Revenirea Egiptului în elita fotbalului i se datorează, în principal, unui om: Mohamed Salah. Atacantul a tras după el echipa națională în ultimul timp și Campionatul Mondial se dorește a fi competiția care va convinge lumea că Salah merită să întrerupă dominația lui Messi și a lui Ronaldo și să ia Balonul de Aur. Evoluțiile lui de la echipa de club au fost impresionante, iar în acest sezon a fost votat fotbalistul anului în Premier League, a luat titlul de golgheter și a fost cel mai bun fotbalist în drumul lui Liverpool către finala Ligii Campionilor. Un merit mare pentru calificarea Egiptului îi aparține și selecționerului  argentinian Hector Raul Cuper. Însă, cum e cazul și la primele două națiuni prefațate de Betano, scaunul lui nu e deloc sigur! Rezultatele foarte bune nu i-au satisfăcut deloc pe fanii egipteni, care nu acceptă ca naționala lor să practice un fotbal ultra-defensiv. Astfel că, în ciuda unei finale de Cupa Africii după trei eșecuri uriașe, și în ciuda calificării la Mondial după aproape 30 de ani, în țara piramidelor este cerută demisia antrenorului! Tactica lor poate fi numită „autobază”, pe plan ofensiv încercând doar lansări în adâncime către Salah. În lotul preliminar sunt fotbaliști care joacă pe patru continente: Africa, Europa, Asia și America de Nord! Cei mai importanți, pe lângă Salah, sunt mijlocașul lui Arsenal Mohamed Elneny și tânărul atacant Mahmoud Trezeguet. Căpitanul Essam El-Hadary va fi în poartă și, dacă nu se va accidenta până la startul turneului, va deveni cel mai bătrân fotbalist care vine la un Campionat Mondial: are 45 ani!

Echipa probabilă (4-2-3-1)

Essam El-Hadary (Al Taawoun) – Ahmed Fathy (Al Ahly), Ahmed Hegazi (West Bromwich Albion), Ali Gabr (West Bromwich Albion), Mohamed Abdel-Shafy (Al Fateh) – Tarek Hamed (Zamalek), Mohamed Elneny (Arsenal) – Mohamed Salah (Liverpool), Abdallah Said (KuPS), Mahmoud Trezeguet (Kasimpașa) – Kouka (Braga)

Programul Egiptului la Campionatul Mondial

15 iunie, ora 16:00 – Uruguay

19 iunie, 21:00 – Rusia

25 iunie, 17:00 – Arabia Saudită

Leave a Reply