Hakan Sukur

#CampionatulMondial. 21 de lucruri de care sigur nu știai

Campionatul Mondial a fost dintotdeauna presărat cu momente inedite de-a lungul întregii lui istorii. Competiția care atrage cei mai mulți suporteri și care crește rata natalității pe perioada desfășurării ei (o spun statisticile), a rămas în memoria iubitorilor de fotbal cu câteva recorduri și momente care au șocat, bucurat și surprins oamenii din întreaga lume. Iată 21 dintre ele:

Un articol de Sorina Oprițescu

 1. Cel mai rapid gol din istoria Campionatului Mondial a fost marcat de Hakan Sukur (Turcia), după doar 11 secunde de la fluierul de start al arbitrului, în Coreea de Sud, în 2002.

Cine va câștiga Cupa Mondială 2018?

 1. Jose Baptista a primit cel mai rapid cartonaș roșu, la Campionatul Mondial din 1986. După numai 56 de secunde, Uruguay a rămas în 10 oameni în meciul contra Scoției.

Baptista

 1. Franz Beckenbauer și Mario Zagallo sunt singurii fotbaliști din istoria Campionatului Mondial care au câștigat turneul final atât în calitate de jucători, dar și de antrenori. Beckembauer a ridicat trofeul la Campionatul Mondial în 1974 pentru Germania, în calitate de căpitan al naționalei și a repetat gestul ca tehnician al echipei în 1990. Zagallo a câștigat ca antrenor la Campionatul Mondial din 1970 și ca jucător în 1958.

Beckenbauer

 1. Niciun iubitor de fotbal nu poate uita golul marcat de Maradona la Campionatul Mondial din 1986. Atunci, Argentina a reușit să se califice în dauna Angliei, când în minutul 51 mâna lui Maradona a atins mingea și a intrat în poartă. Golul a rămas în istorie drept “Mâna lui Dumnezeu”.

Maradona

 1. Zinedine Zidane, actualul antrenor al lui Real Madrid și unul dintre cel mai mari jucători din istorie, a rămas în memoria suporterilor din cauza episodului de la Campionatul Mondial din 2006, când a fost eliminat în meciul contra Italiei după ce i-a aplicat o lovitură în piept lui Marco Materazzi. A fost ultimul lui meci pentru Franța.
 2. Sir Vivian Richards este singura persoană care a jucat atât la Campionatul Mondial de fotbal, cât și la Campionatul Mondial de cricket.
 3. Primul hattrick din istoria Campionatului Mondial a fost marcat de Bert Patenaude, din Statele Unite ale Americii, în meciul contra celor din Paraguay, la Campionatul Mondial din 1930.
 4. Recordul de cele mai multe goluri la Campionatul Mondial îi aparține lui Miroslav Klose. Are 16 reușite.
 1. În 2006, Graham Poll l-a eliminat pe Josip Simunic după ce i-a acordat 3 cartonașe galbene, în meciul dintre Australia și Croația. Ulterior, arbitrul englez a fost trimis acasă.
 2. Atacantul Oleg Salenko a marcat un număr record de 5 goluri într-un meci din faza grupelor de la Campionatul Mondial de fotbal din 1994. Marcând în total 6 goluri la acea ediție a turneului final, a devenit golgheterul turneului și a primit Gheata de Aur, împărțind titlul cu Hristo Stoicikov.

Salenko

11. Cafu este singurul fotbalist care a jucat în trei finale de Campionat Mondiale consecutive (1994, 1998 și 2002). La ultima ediție era căpitanul Braziliei. Doar în 1998 nu a câștigat Brazilia titlul.

Cafu

 1. Cei mai puțini spectatori la un meci de Campionat Mondial a fost în 1930, în meciul dintre Peru și România. Doar 300 de spectatori au urmărit din tribune partida. Meciul a fost câștigat de România cu scorul de 3-1.
 2. Cei mai mulți spectatori au fost pe Maracana, la finala din 1950 dintre Uruguay și Brazilia: 000. Brazilia a pierdut atunci cu scorul de 1-2.

Maracana

 1. Brazilia este singura națională care a participat la toate edițiile Campionatului Mondial.
 2. Cel mai tânar jucător din istoria calificărilor la Campionatul Mondial este Souleymane Maman, din Togo. A debutat în 2001, în meciul dintre Togo și Zambia, la vârsta de 13 ani și 310 zile.
 3. Cel mai în vârstă jucător de la Campionatul Mondial este Faryd Mondragon. La Campionatul Mondial din 2014, portarul avea 43 de ani și 3 zile în meciul dintre Columbia și Japonia.

Faryd Mondragon

 1. Zinedine Zidane și Rigobert Song sunt singurii jucători care au luat două cartonașe roșii la mondiale.
 2. Cel mai rapid gol într-o finală de Campionat Mondial a fost marcat în 1974, în meciul dintre Olanda și Germania. După un minut, Olanda a deschis scorul din penalty prin Johan Neeskens. Nemții nu au atins deloc mingea până să înceapă de la mijloc după golul primit. Au reușit să se impună cu scorul de 2-1.
 3. Olanda are cele mai multe finale pierdute, fără să câștige vreodată titlul la Campionatul Mondial: 3. S-a întâmplat în 1974, 1978 și 2010.
 4. Bora Milutinovic a antrenat 5 naționale diferite la Campionat Mondial: Mexic, în 1986, Costa Rica, în 1990, SUA, în 1994, Nigeria în 1998 și China, în 2002. Tot 5 echipe naționale a antrenat și Carlos Alberto Parreira: Kuweit, în 1982, Emiratele Arabe Unite, în 1990, Brazilia în 1994, Arabia Saudită, în 1998, Brazilia, în 2006 și Africa de Sud, în 2010.Bora Milutinovic
 5. Elveția a fost eliminată de la Campionatul Mondial din 2006 din optimi, fără să fi primit vreun gol pe tot parcursul turneului final. Elvețienii au pierdut cu 3-0 împotriva Ucrainei la penalty-uri.

 

 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *