pickles1

20 martie: ziua în care trofeul Cupei Mondiale a fost furat și găsit de un cățel

20 martie 1966. Aproape patru luni până la startul Campionatului Mondial din Anglia. Trofeul este expus de Federația Engleză de Fotbal la un eveniment aproape de Palatul Westminster și păzit de Scotland Yard. Și totuși, dispare.

Pariază pe meciurile de la Campionatul Mondial din Rusia pe Betano.com!

Cum a reușit Poliția din Londra, delegată să îl păzească în permanență, să piardă urma trofeului? Rămâne, până în ziua de azi, una dintre marile umilințe ale Poliției Metropolitane,  a cărei imagine a fost salvată de un cățel numit Pickles.

pickles2

„Absolut nimic nu a fost în neregulă cu paza, cupa doar a fost furată”

Federația Engleză de Fotbal a primit acceptul FIFA să prezinte publicului Cupa Mondială cu trei condiții: trofeul urma să fie transportat și păzit de o companie serioasă de pază, să fie păstrat și supravegheat în permanență într-o vitrină de sticlă închisă și să fie asigurat pentru 30.000 £, de zece ori valoarea lui. Joe Mears, președintele federației din Albion, a decis că nicio companie nu poate concura cu poliția londoneză, care a fost însărcinată cu păzirea trofeului.

Numai că Scotland Yard a uitat partea cu „în permanență”. Pe 20 martie, între orele 11 și 12:10 dimineața, polițiștii au coborât un etaj pentru a asista la o slujbă religioasă. Când s-au întors, au observat că trofeul nu mai e la locul lui și hoțul nu a lăsat nicio urmă. „Absolut nimic nu a fost în neregulă cu paza, cupa doar a fost furată” a fost declarația unui membru din staff în momentele inițiale.

Hoț sau intermediar?

După panica de început, au fost date semnalmentele suspectului. Reacția publicului nu a dus nicăieri, la poliție venind doar farse sau piste greșite. Într-un final, la biroul lui Joe Mears a ajuns un bilet prin care era înștiințat că trofeul poate fi răscumpărat sau va fi topit. Președintele federației a acceptat imediat să plătească 15,000 £ și un punct de întâlnire a fost stabilit.

Cel care a trimis scrisoarea a acceptat să vină în Parcul Battersea pentru a lua recompensa. Cu banii nu venea, însă, un asistent al lui Joe Mears – așa cum îi spusese – ci un detectiv al Poliției Metropolitane. Mai mult, servieta conținea doar câteva sute de lire sterline, sub ele fiind simple hârtii. La locul întâlnirii, posibilul hoț nu și-a dat seama de aceste lucruri și, la insistențele detectivului, a acceptat să îl îndrume spre locul unde era ținut trofeul.

Când a observat că mașina în care se afla e urmărită, suspectul a sărit și a încercat să fugă. A fost rapid arestat și dus la secția de poliție, fiind identificat ca Edward Betchley, condamnat anterior pentru furt. Betchley a pretins că e nevinovat și că o altă persoană, „Polonezul”, i-a dat 500 £ pentru a intermedia „tranzacția”. Fără urmă de trofeu, judecătorul nu a putut să îl condamne pentru furt, ci doar pentru intermediere și solicitare de bani, primind doi ani de închisoare. Edward Betchley a rămas un iubitor al fotbalului, în timpul procesului spunând „orice pedeapsă voi primi, sper că Anglia va câștiga Campionatul Mondial”.

 

Pickles, eroul Regatului

La o săptămână după dispariția trofeului, Dave Corbett, un londonez de 26 ani, ieșea cu câinele până la cabina telefonică de lângă casă. Câinele, un collie numit Pickles, a observat un pachet misterios lângă mașina unui vecin și a mers acolo. Corbett rememorează, pentru BBC, la peste 50 ani distanță: „A mers la mașina vecinului. Mirosea ceva, așa că m-am dus să îi pun lesa. Am observat un pachet pe jos, înfășurat în ziare, legat foarte bine, cu sfoară. Curiozitatea m-a făcut să îl ridic și am rupt o bucată din ziar. Am văzut că scria Brazilia… Germania de Vest… Fiind fan al fotbalului și știind toată mediatizarea furtului, mi-am dat seama despre ce e vorba. Inima a început să îmi bată foarte tare. E Cupa Mondială!, mi-am zis.”

Dave Corbett a dus imediat trofeul la o secție de poliție, unde nu a fost luat în serios. „Nu arată ca o Cupă Mondială, băiete”, i-a spus un sergent. După ce a fost confirmat că e adevăratul trofeu, tânărul Corbett a fost interogat. Și-a dat seama că e principalul suspect, însă a fost eliberat repede. „După vreo oră m-au lăsat să plec. Când am ajuns acasă, toată presa din lume era acolo!”.

Pentru serviciile aduse Angliei, Pickles a primit medalia de argint a Ligii Naționale de Apărare Canină, mâncare pentru câini care i-a ajuns un an și un rol în comedia Spionul cu Nas Rece, nominalizată la Globurile de Aur. Stăpânul a primit aproximativ 5,000 £ de la Federația Engleză și alți sponsori. Cel mai mult a contat, însă, invitația la petrecerea de după câștigarea Campionatului Mondial. În fața mulțimii, căpitanul Bobby Moore a ridicat întâi trofeul, apoi pe Pickles. Câinele și-a marcat teritoriul: „Erau toate vedetele acolo iar Pickles s-a dus la lift și și-a făcut nevoile. Nu m-am simțit așa rușinat în viața mea”, râde acum Dave Corbett.

Actuala Cupă Mondială și trofeul Jules Rimet

 

Cu banii primiți din recompense, Corbett și-a cumpărat o casă nouă, în care trăiește și acum. Pickles, al cărui nume înseamnă „Murături” în limba română, a murit în anul următor și e îngropat în curtea din spate. Anglia a păstrat cupa până la Mondialul din 1970, câștigat de Brazilia. Ca dorință a creatorului Jules Rimet, trofeul a rămas acolo, după ce naționala lui Pele a ajuns prima triplă Campioană Mondială. În decembrie 1983 a fost furat din nou, de la sediul Federației Braziliene de Fotbal din Rio de Janeiro, și nu a mai fost găsit. Cupa creată pentru turneul final din 1974 este folosită și azi.

Leave a Reply