Cum arată campionatul intern la finalul turului?

Prima parte a sezonului regular s-a încheiat luni seară, în Ștefan cel Mare, acolo unde Rapid s-a impus cu scorul de 2-3 în meciul spectaculos disputat împotriva lanternei roșii, Academica Clinceni și a reușit astfel să încheie turul pe poziție de playoff. Giuleștenii au revenit de la scorul de 2-1 prin două lovituri de la 11 metri transformate de Adrian Bălan, iar golul victoriei a venit în minutul 86 de la fundașul Alexandru Dandea.

 

Titlul, o ecuație în trei 

Chiar dacă nu au avut un start de sezon liniștit din punct de vedere organizatoric, toate cele trei formații schimbându-și tehnicienii alături de care au început stagiunea, CFR, FCSB și Universitatea Craiova sunt cele mai importante performere ale campionatului după cele 15 etape ale turului și ocupă primele trei poziții în clasament.

Clujenii au avut un start lansat de stagiune sub comanda lui Marius Șumudică, iar în momentul demiterii sale, CFR avea șase victorii în tot atâtea etape, însă parcursul european dezamăgitor i-a fost fatal fostului rapidist. În plin scandal după demiterea lui Șumi, campioana en-titre a dispus clar de rivala FCSB în partida din Gruia de la finalul lunii august, scor 4-1. Formația din Ardeal a fost preluată ulterior de Dan Petrescu, iar o dată cu venirea sa la echipă a venit și prima înfrângere, pe terenul celor de la FC Botoșani, în runda a opta. A mai urmat doar o singură înfrângere , în etapa cu numărul 13, 2-0 în deplasare cu Rapid, astfel că CFR este instalată confortabil pe prima poziție a clasamentului cu 13 succese și doar două eșecuri.

FCSB a început dezamăgitor stagiunea sub comanda lui Dinu Todoran, aceștia părăsind Conference League încă din primul tur, iar în competiția internă pierzând puncte importante cu echipe precum FC Botoșani, Sepsi OSK, UTA Arad sau noupromovata Rapid. În urma prestanțelor inconstante, pe banca tehnică a fost numit Edi Iordănescu, iar echipa s-a redresat o dată cu venirea acestuia. După înfrângerea din Gruia, FCSB a reușit o serie impresionantă de șapte victorii consecutive, anunțându-se astfel ca o veritabilă urmăritoare a liderului CFR Cluj. În acest moment, roș-albaștrii sunt la opt puncte în spatele feroviarilor și nu-și mai permit pași greșiți în cursa spre titlul de campioană.

Universitatea Craiova a plecat la drum cu trofeul obținut în primul meci oficial al sezonului, Supercupa câștigată în fața CFR-ului. A urmat o perioadă în care apele au fost tulburi la clubul din Oltenia, cu eliminarea surprinzătoare în primul tur al Conference League în fața albanezilor de la KF Laci și mai apoi înfrângerea dureroasă în fața rivalei FCSB, scor 4-1. Aceste circumstanțe l-au înlocuit pe tehnicianul Marinos Ouzounidis cu Laurențiu Reghecampf, iar tehnicianul român a readus la viață formația din Bănie. Oltenii au în acest moment cel mai bun atac din competiție cu 28 de goluri, și au terminat turul pe poziția a treia, reușind să câștige 8 din cele 13 partide disputate de la instalarea lui Reghecampf pe banca tehnică.

Cote Betano 

Câștigă titlul:

 

Granzii Dinamo și Rapid se află la poli opuși

Rapid a revenit în prima ligă după șase sezoane petrecute în eșaloanele inferioare, iar formația lui Mihai Iosif a avut prestații notabile în prima parte a sezonului. Primele șase runde au fost de poveste pentru giuleșteni, aceștia câștigand cinci dintre acestea și reușind să păstreze poarta intactă. Înfrângerea de pe teren propriu împotriva Craiovei a produs însă declicul, și a urmat o serie negativă de alte șase partide în care alb-vișinii nu au mai simțit gustul victoriei. Rapidiștii au spart apoi ghinionul în partida de pe teren propriu împotriva CFR-ului pe care au învins-o cu 2-0, iar în ultima partidă a turului au reușit o victorie importantă împotriva celor de la Clinceni, victorie în urma căreia formația de sub Podul Grant a urcat pe loc de playoff.

Dinamo București, un alt nume uriaș al Capitalei, traversează o perioadă extrem de grea și a adunat doar opt puncte în 15 runde. Măcinată de probleme financiare și nu numai, echipa din Ștefan cel Mare nu a mai bătut pe nimeni din etapa a treia, când trecea de Academica Clinceni pe teren propriu, scor 3-1. Au urmat înfrângeri și rezultate greu de digerat pentru câini, printre care enumerăm eșecul istoric în fața rivalilor de la FCSB, scor 6-0, sau partida pierdută cu 5-0 pe Ion Oblemenco în fața Universității Craiova. Dinamo se află în acest moment la cinci puncte în spatele primului loc care o poate scăpa de retrogradarea directă, iar perspectivele sunt sumbre pentru gigantul din Capitală.

Cote Betano 

Termină pe primele 4 locuri:

Termină pe unul dintre ultimele 2 locuri:

 

Returul sezonului regular va începe după pauza datorată meciurilor echipelor naționale și va fi o perioadă în care echipele vor trage cu dinții de locurile de playoff. În subsolul clasamentului, fiecare punct va conta în vederea playout-ului, mai ales că punctele se vor înjumătăți, așa că orice rezultat poate avea urmări, pozitive sau negative.