Nume de referință pentru fotbalul românesc al anilor 80, Corvinul Hunedoara este echipa care a rescris istoria în Cupa României Betano prin câștigarea trofeului în 2024, la capătul unui sezon remarcabil prin rezultate și evoluție.
O ascensiune fulminantă pentru o echipă care în urmă cu doar trei ani își recăpăta identitatea istorică și care a avansat pas cu pas din eșaloanele inferioare până la porțile Ligii 1.
Dispărută din peisajul fotbalului autohton la începutul anilor 2000, după ce echipa a fost dezafiliată de Federația Română de Fotbal, Corvinul a revenit puternic în 2021 odată cu recuperarea brandului istoric prin implicarea autorităților locale alături de sponsori și oameni de fotbal interesați în susținerea noului proiect fotbalistic de la Hunedoara.
Revenirea brandului ”Corvinul” a coincis deloc întâmplător cu sărbătoarea centenarului unui club înființat în anul 1921 și care a cunoscut perioada de glorie în anii 80 sub bagheta reputatului tehnician Mircea Lucescu, atunci când Hunedoara a gustat din savoarea cupelor europene.
Odată cu finala Cupei României Betano de la Sibiu s-a scris o nouă pagină din istoria clubului hunedorean prin obținerea primului trofeu din întreaga existență a ”Corbilor”.
O finală în care Corvinul a revenit de două ori pe tabelă în timpul regulamentar (2-2) și pe care hunedorenii au tranșat-o în favoarea lor la loviturile de departajare, cu scorul de 3-2.
Drumul spre finală
Așa cum admitea însuși Florin Maxim, antrenorul Corvinului, nimeni nu a dat vreo șansă echipei din Hunedoara în actuala ediție a Cupei României Betano, dar încă o dată Cupa României a dovedit că rămâne competiția surprizelor.
O competiție pe care Corvinul, în calitate de echipă nou-promovată în al doilea eșalon, a început-o devreme la mijlocul lunii august în 2023.
Corvinul a eliminat mai întâi pe Jiul Petroșani, echipă de Liga 3, cu 4-1 în deplasare, pentru ca apoi să treacă în playoff de Csikszereda Miercurea Ciuc, formație din al doilea eșalon, cu 4-2, după ce la pauză hunedorenii conduceau deja cu 3-0.
Ajunsă într-o grupă cu două favorite certe, printre care și Sepsi câștigătoarea ultimelor două ediții de Cupa României Betano, Corvinul și-a depășit statutul terminând pe primul loc și cu punctaj maxim.
Victoria contra Chindiei (2-0) nu a făcut decât să le dea încredere celor de la Corvinul că fotbalul se joacă de la egal la egal indiferent de numele adversarului, iar succesul cu Sepsi (1-0) a provocat primul ”cutremur” al sezonului prin eliminarea deținătoarei trofeului.
Corvinul avea să încheie faza grupelor cu un succes la scor în deplasare contra Progresului Pecica din al treilea eșalon, aceasta fiind doar o încălzire pentru echipa lui Florin Maxim în perspectiva rundelor următoare.
Următoarea ”victimă” a Corvinului a fost CFR Cluj, echipă care a câștigat de patru ori în istorie Cupa României și care a plecat de la Hunedoara cu un 4-0 care a dus la despărțirea de antrenorul Adrian Mutu.
În semifinale, Corvinul a dat peste FC Voluntari, câștigătoarea trofeului din 2017, la capătul unui 3-1 spectaculos pe teren propriu, după ce ilfovenii reușiseră la un moment dat să egaleze scorul.
Astfel, Corvinul Hunedoara ajungea să joace finala de la Sibiu și să o câștige la loviturile de la 11 metri, încă o dată contrar tuturor calculelor hârtiei care acordau prima șansă echipei Oțelul Galați, prin valoarea superioară a lotului și eșalonul valoric pe care îl reprezenta.
Un succes puțin anticipat chiar și de către cei mai pătimași dintre susținătorii alb-albaștrilor, după ce Corvinul avusese rezultate modeste în ultimele trei ediții de Cupa României.
În 2020/21, Corvinul a fost eliminată încă din primul tur de o echipă din al treilea eșalon, CSC Ghiroda și Giarmata Vii, scor 4-1. Un sezon mai târziu Corvinul era scoasă de FCSB în optimile de finală, după un 5-3 în 120 de minute, primul meci din istorie în nocturnă la Hunedoara, pentru ca la ediția 2022/23 Corvinul să iasă de asemenea din primul tur eliminați de CSM Deva, cu 2-1.
Urmează cupele europene și Supercupa
Prin câștigarea Cupei României Betano cei de la Corvinul Hunedoara și-au obținut pe teren dreptul de a reprezenta România în Liga Europa, un răspuns final în privința licențierii urmând a fi oferit de UEFA în perioada următoare.
Pentru Corvinul ar fi al doilea sezon din istorie în cupele europene, după cel din 1982/83, când au trecut un tur în defuncta Cupa UEFA, actuala Liga Europa.
Până atunci Corvinul și-a mai asigurat și prezența în Supercupa României, acolo unde va înfrunta campioana FCSB pentru trofeul pus în joc la 6 iulie.