retrospective 2017 europa league

Retrospectiva sportivă 2017: FCSB, Europa League și Champions League

Blogul Betano continuă seria retrospectivelor din 2017. După cea de a Ligii 1 Betano si cea a sezonului 2016/2017 din cupele europene, continuăm cu sezonul 2017/2018 din Champions League și Europa League.

Se califică FCSB cu Lazio în Europa League?

2017-18: Finalele din grupe

Nici în sezonul actual nu am avut echipe în grupele Champions League. Viitorul a cedat în prelungiri în fața ciprioților de la APOEL în turul al treilea, iar FCSB nu a avut răspuns pentru Sporting în play-off. Singurii români calificați – Chiricheș, Chipciu și Stanciu au fost mai mult rezerve. Faza grupelor a adus mai multe premiere, dintre care apariția Azerbaidjanului în competiție prin Qarabag sau eșecul total al Benficăi, primul cap de serie care nu ia niciun punct. Dar și multe meciuri pe care le-am putea vedea – dacă nu le-am văzut deja – în finală. PSG împărțea grupa cu Bayern, Juventus cu Barcelona, City cu Napoli. „Grupa morții” era a lui Real Madrid, cu Tottenham și Borussia Dortmund.

PSG și, din nou, Ronaldo

PSG poate fi declarată echipa grupelor. 15 puncte, 25 goluri marcate și 4 primite, cu singura pată venind în ultima etapă, cu Bayern, într-un meci care mai conta doar pentru palmares. Francezii au reușit să bată recordul de goluri înscrise în grupe. Alt record a fost stabilit de Cristiano Ronaldo, primul fotbalist care a marcat în toate cele 6 etape. Real a terminat grupa pe 2, după Tottenham, dar peste Dortmund; germanii având și ei un record, cu care nu se pot mândri: prima echipă care termină pe locul 3 cu doar 2 puncte.

Revenirea Angliei?

Pe lângă PSG și Tottenham, au convins și Bayern, Barcelona sau cele două cluburi din Manchester. Surpriza plăcută a fost Beșiktaș, câștigătoarea unei grupe cu Porto, Leipzig și Monaco – semifinalista de anul trecut terminând ultima. Anglia devine prima echipă cu 5 echipe calificate în optimile Champions League, toate foarte puternice. Avem derby-uri și în runda din februarie: Juventus – Tottenham, Chelsea – Barcelona și cel mai așteptat duel: Real Madrid – PSG.

FCSB, după 5 ani

Vom avea o echipă în primăvara europeană și în 2018, FCSB ajungând în șaisprezecimi după 5 ani. Roș-albaștrii au avut un start excelent în grupele Europa League, cu 9 puncte din 9, asigurându-și calificarea după a patra etapă. Celelalte formații din Liga 1 Betano au fost eliminate mai devreme. În turul 3 preliminar au ieșit Dinamo (învinsă de Bilbao cu 1-4 la general), Craiova (Milan, 0-3) și Astra (Oleksandria, 0-1), iar Viitorul a fost scoasă de RedBull Salzburg în play-off, pierzând dubla manșă cu 7-1. Numărul stranierilor e foarte mic, doar 5 fiind în faza grupelor: Pițian (Apollon), Ștefan Radu (Lazio), Florentin Matei (Rijeka), Moți și Keșeru (Ludogoreț). Pe Radu îl vom vedea în runda următoare, în dubla cu FCSB. Ludogoreț va întâlni AC Milan, iar lor li se alătură Vlad Chiricheș, venit din Liga Campionilor cu Napoli, care va înfrunta RB Leipzig.

Leave a Reply