alvaro pereira

Primul 11 mondial al Ligii 1 Betano

Mai sunt 4 luni până la Campionatul Mondial, unde Liga 1 Betano va fi reprezentată doar de Jaime Penedo. Primii străini care au jucat la Mondial după ce au evoluat în România au fost maghiarii Istvan Avar și Pal Teleki în 1934, iar de-a lungul istoriei au mai trecut prin România jucători ca Beto, Alvaro Pereira sau Pantelis Kapetanos.

Startul Campionatului Mondial în 2018 e pe 14 iunie. Vezi cotele!

 

Portar: Beto (Portugalia 2010, 2014)beto-ronaldo

Unul dintre cei mai buni străini pe care i-a avut Liga 1, Beto a câștigat campionatul cu CFR în 2011-12. CV-ul în afara României e impresionant, cu două trofee de Europa League luate cu Sevilla, un campionat al Portugaliei și o medalie de bronz la Cupa Confederațiilor. Beto a ajuns în semifinalele EURO 2012 din postura de jucător al CFR-ului, iar la Campionatul Mondial a fost selecționat în 2010 și 2014. Dacă la primul turneu nu a jucat vreun minut, în 2014 a fost titular în două meciuri. Portugalia a terminat pe 3 în grupă, fiind eliminată.

 

Fundaș central: Ousmane Viera (Coasta de Fildeș 2014)

Încă fotbalist cu palmares foarte bun la nivel internațional. Viera are o participare la Cupa Mondială și cel mai important trofeu african, câștigat în 2015: Cupa Africii pe Națiuni. Fundașul nu a evoluat vreun minut în Brazilia 2014, în defensivă avându-i concurenți pe Aurier, Kolo Toure sau Zokora, iar Coasta de Fildeș a părăsit competiția după grupe. În România a fost adus de CFR Cluj și a mai jucat pentru Internațional Curtea de Argeș și Pandurii, echipă la care a fost căpitan. A revenit în Liga 1 Betano în această iarnă, la Sepsi.

Fundaș central: Gyula Lorant (Ungaria 1954)

Un nume care nu spune prea multe astăzi e al lui Gyula Lorant, singurul finalist de Campionat Mondial care a jucat în campionatul nostru. Maghiarul Lorant a venit în România după al doilea Război Mondial, jucând doi ani la Libertatea Oradea și UTA Arad. A devenit apoi un jucător de bază în una din cele mai bune formații din istorie: „Maghiarii Magici”, alături de Ferenc Puskas sau Sandor Kocsis. Lorant a fost titular la Mondialul din 1954, în centrul apărării, inclusiv în finala pierdută cu 3-2 în fața Germaniei de Vest.

gyula lorant primul din stanga

Gyula Lorant, în picioare, primul din stânga, alături de Maghiarii Magici

Fundaș central: Dare Nibombe (Togo 2006)

Apărător central remarcat pentru fizicul impunător, Dare Nibombe a jucat în Liga 1 între 2008 și 2010, pentru CS Otopeni și Poli Timișoara. Internațional togolez, Nibombe a contribuit la singura calificare a statului african la Mondial și a jucat toate minutele din grupă. Togo nu a reușit să ia vreun punct, terminând pe ultimul loc.

 

Mijlocaș dreapta: Ze Kalanga (Angola 2006)ze kalanga

Ze Kalanga a fost transferul verii în vara lui 2006, în România. Cumpărat de Dinamo, era, la vremea aceea, singurul fotbalist venit în țară imediat după o competiție majoră. Mijlocașul dreapta a jucat 4 ani în Ștefan cel Mare și a fost campion în primul sezon. Pentru echipa națională a jucat toate meciurile de la Mondialul din 2006 ca titular, pasând decisiv pentru singurul gol al țării sale și fiind omul meciului în ultima etapă, cu Iran.

Mijlocaș central: Karim Ziani (Algeria 2010)

Ziani e singurul din acest 11 al cărui CV e mai bun înainte să vină în Liga 1 decât după. Mijlocașul a fost 8 ani în Franța, a fost jucătorul anului în Ligue 2 în 2006 și de două ori cel mai bun fotbalist algerian, trecând pe la echipe ca Marseille sau Wolfsburg. Ziani are peste 60 meciuri în națională, inclusiv 3 la Campionatul Mondial din 2006, toate ca titular. În România a ajuns la Petrolul Ploiești în 2016, aproape de finalul carierei, și nu a reușit să se apropie de nivelul arătat înainte.

Mijlocaș central: Jan Kozak (Slovacia 2010)

În premieră la un turneu final după destrămarea Cehoslovaciei, Slovacia a avut doi fotbaliști convocați din Liga 1: portarul Dusan Kuciak și mijlocașul ofensiv Jan Kozak. După ce a jucat aproape toată cariera în țara natală, Kozak a fost cumpărat de Poli Timișoara în ianuarie 2010. Deși nu s-a impus la bănățeni, fiind lăsat să plece vară, a fost în lotul pentru Mondial. Nu a jucat decât un meci, pe postul său fiind căpitanul Marek Hamsik. Slovacii au eliminat Italia în grupe dar au părăsit competiția în optimi, pierzând cu Olanda.

Mijlocaș stânga: Alvaro Pereira (Uruguay 2010, 2014)

Al treilea fotbalist din echipă care a venit la CFR Cluj e Alvaro Pereira (foto principal). Adus din Argentina, jucătorul de bandă stângă a plecat după un singur an la FC Porto, ajungând și la Inter Milano. Printre medaliile câștigate e una de Europa League, dar și Copa America alături de națională. La Mondialul din 2010, unde Uruguay a terminat pe locul 4, a jucat 5 meciuri ca titular și a marcat un gol. În 2014 a avut 3 apariții, echipa sa fiind eliminată în optimi de Columbia.

 

Istvan AvarAtacant: Istvan Avar (Ungaria 1934)

Avar, cunoscut în România și ca Ștefan Auer, e din Arad și a fost atât în naționala noastră cât și a vecinilor de la vest. În campionatul nostru a jucat peste 10 ani în perioada interbelică, pentru AMEF Arad, Colțea Brașov și Rapid, fiind golgheterul ligii în 1940. Cea mai bună perioadă a carierei a avut-o, însă, la Ujpest Budapesta, unde a înscris 161 goluri în 150 meciuri timp de 8 ani. În naționala Ungariei are 21 jocuri și 24 goluri, participând la Mondialul din 1934, când au fost eliminați în sferturi de Austria.

Atacant: Pantelis Kapetanos (Grecia 2010)

Ajuns la Steaua în 2008 ca anonim, grecul a impresionat prin instinctul său de marcator și a fost golgheterul echipei în primele două sezoane. Evoluțiile bune l-au dus în 2010 la națională, fiind convocat la Campionatul Mondial unde a jucat un singur meci. Kapetanos a stat 6 ani în România, luând un campionat cu Steaua și unul cu CFR. Are 48 goluri în Liga 1, clasat pe locul 4 în topul străinilor cu cele mai multe reușite.

Atacant: Artem Milevskiy (Ucraina 2006)

Copilul teribil al ucrainienilor din anii 2000, Milevskiy debuta la Dinamo Kiev la 18 ani și era așteptat să îi calce pe urme marelui Shevchenko. Atacantul a jucat primul meci în echipa națională chiar la Mondialul din 2006, unde a avut în total 4 apariții. A transformat primul penalty la loviturile de departajare cu Elveția din optimi și a fost titular în sferturi, unde s-a și oprit, contra Italiei. După peste 10 ani la Dinamo Kiev și un titlu de golgheter, cariera lui Milevskiy a luat-o la vale, jucând în Turcia sau Croația. În 2016 a fost la Concordia Chiajna pentru un retur de campionat, cu 13 meciuri și 5 goluri.

 

Rezerve

Dusan Kuciak (Slovacia 2010), Constant Djakpa (Coasta de Fildeș 2014), Jose Montiel (Paraguay 2006), Emmanuel Kone (Coasta de Fildeș 2010), Winston Parks (Costa Rica 2002), Haykel Gmamdia (Tunisia 2006), Carlo Costly (Honduras 2014)

 

Ce străini care au jucat în România pot fi la Mondialul din Rusia

Doar șapte fotbaliști au fost convocați la naționalele lor în ultimul an și ar putea fi în lotul pentru Rusia. Doi dintre ei sunt în cel mai bun 11 și au deja două turnee finale: portughezul Beto și uruguayanul Alvaro Pereira. Șanse uriașe de convocare au panamezii Jaime Penedo (Dinamo) și Armando Cooper (ex-Oțelul), titulari de drept în naționala lor. În aceeași grupă e Tunisia, unde Syam Ben Youssef (ex-Astra) e o prezență constantă, alături de el putând fi și Hamza Younes (ex-Petrolul). O surpriză poate fi nigerianul Tony Nwakaeme, fost atacant la U Cluj și Petrolul, care a debutat pentru reprezentativa Nigeriei în noiembrie.

Leave a Reply