El Clasico, marele meci în care cotele sunt adesea date peste cap

Cote la pariuri sportive online: ABC-ul pariorilor începători 

Dacă te afli pentru prima dată în fața unei liste cu evenimente din sport și vrei să înțelegi cum funcționează matematica din spatele câștigurilor obținute, este important să te familiarizezi  cu un concept-cheie al pariurilor sportive: cotele

Iată ce informații utile poți afla citind articolul de mai jos:

Ce sunt cotele la pariuri sportive? 

Câte tipuri de cote există?

Cum se calculează cotele și câștigurile?

Cum se calculează cotele unui bilet cu mai multe pariuri?

Ce sunt cotele la pariuri sportive? 

În cadrul fiecărui eveniment sportiv, doi adversari sau două echipe adverse încep partida cu șanse diferite de câștig. Este mai mult decât evident faptul că una dintre părți este mult mai aproape de obținerea victoriei, șansa acesteia fiind reflectată printr-o anumită cotă. Fiecare rezultat posibil al acelui eveniment sportiv are o alta cotă, invers proporțională cu șansele reale de a se concretiza. 

Iată cateva exemple de cote ale evenimentelor sportive de pe site-ul nostru: 

Câte tipuri de cote există?

Iată care sunt cele mai populare tipuri de cote la nivel global: 

  • Tipuri de cote – cotele decimale (cotele europene) 

Cotele europene la pariuri sportive sunt reprezentate de un număr ce va fi ulterior înmulțit cu miza pariată, pentru a reflecta câștigul potențial. Iată un simplu exemplu: în cazul în care vrei să pariezi 100 RON pe o cotă de 3.5, posibilul câștig pe care îl poți încasa este de 350 RON, adică un profit de 200 RON. 

  • Tipuri de cote – cotele fracționale (cotele britanice) 

După cum ai putut ghici, aceste cote sunt reprezentate prin fracții. Ideea din spatele unui astfel de pariu este simplă: în cazul în care tu pariezi o anumită miză, egală cu valoarea numitorului, câștigul posibil pe are îl poți obține va fi egal cu valoarea numărătorului. 

Iată și un scurt exemplu (cotă fracțională 9/10): la fiecare 10 unități pariate, se va obține un câștig de 9 unități. Așadar, în cazul unei sume pariate de 100 RON pe aceasta cotă (9/10), se va putea obține un câștig potențial de 190 RON, adică un profit de 90 RON. 

  • Profitul obținut: 100 RON * 9/10 = 90 RON; 
  • Câștigul total: 100 RON + 90 RON = 190 RON; 
  • Tipuri de cote – cotele americane (Moneyline) 

Cotele din această categorie sunt descrise de numere, mai mari sau mici decât 100. Trebuie precizat că fiecare cotă americană are în dreptul său unul dintre cele două simboluri: “+” sau “-”. Dacă în dreptul cotei se află “+”, acest lucru arată că profitul va fi mai mare decât miza plasată inițial. 

Dacă în dreptul cotei se află “-”, acest lucru arată că profitul va fi mai mic decât miza plasată inițial. Iată și un scurt exemplu, pentru a înțelege mai bine modul în care funcționează pariurile pe cote americane: 

Să luăm ca miza de reper suma de 100 RON: 

  • Cotele americane însoțite de simbolul “-” arată ce sumă trebuie pariată, pentru a se putea câștiga o anumită sumă de bani. De exemplu, o cotă de genul “-130” indică faptul că, la o miză de 130 RON, se va obține un câștig 100 RON. 
  • Cotele americane însoțite de simbolul “+” arată ce sumă poate fi câștigată, în cazul în se pariază o sumă de 100 RON pe un anumit eveniment sportiv. De exemplu, o cotă de genul “+140” indică faptul că, la un pariu de 100 RON, posibilul câștig este de 140 RON.
  • Tipuri de cote – cotele asiatice

În această ultimă categorie de cote regăsim: 

Cotele Hong Kong. O astfel de cotă se calculează scăzând din cota europeană 1.00. De exemplu, dacă o cotă europeană a unui eveniment sportiv este 3.50, cota Hong Kong a aceluiași eveniment va fi 2.50. 

Cotele indoneziene. O astfel de cotă se calculează împărțind cota americană la 100. De exemplu, dacă o cotă americană va fi de +120, cota indoneziană echivalentă va fi +1.20. 

Cotele malaeziene. Aceste cote la pariuri sportive sunt de două tipuri: 

  • cote pozitive: câștigul = miza * cota; 
  • cote negative: câștigul = miza / cota. 

Cotele decimale (europene) pot fi găsite și în oferta noastră de pariuri, așadar, intră chiar acum pe ro.betano.com, pentru a te familiariza cu acestea!  

Cum se calculeaza cotele unui bilet cu mai multe pariuri?


Sa mai luam încă un scurt exemplu, analizand un bilet format din cinci evenimente sportive. Așa cum poți vedea pe coloana din dreapta (cu scris gri), fiecărui eveniment sportiv îi revine o cotă (1.47; 2.60; 1.68; 1.40; 1.97). După formatul cotelor, îți poți da seama ca acestea sunt cote europene, pe care le poți găsi atât în categoria “Pariuri”, cât și în categoriile “Pariuri Live” și “Pariuri Virtuale”.

Pentru a ajunge la cota totală a acestui bilet (17.71) s-au înmulțit cotele celor cinci evenimente sportive, adică cele pe care le-am enumerat puțin mai sus. Fiind cote decimale (europene) metoda de calcul pentru câștigul potențial este următoarea: 

Suma pariată * Cota Totală = Câștig

Așadar, în cazul în care suma pariată ar fi fost de 100 RON, câștigul ar fi fost de: 

100 RON * 17.71 = 1.771 RON

Rămâi alături de blogul Betano pentru a descoperi și alte reguli de bază ale celor mai populare jocuri de pe platforma noastră! 

Leave a Reply